Япония: Биткойнът не е валута

Японското правителство не счита, че биткойнът е валута. Властите официално заявиха своята позиция по отношение на дигиталното парично средство. Дори и за в бъдеще правителство на страната не планира да регулира биткойна като финансов продукт, предава MarketWatch.

След като властите все още се опитват да се справят с проблемите в резултат на фалита на базираната в Токио платформа за търговия с биткойни Mt Gox, правителството реши, че ще третира криптовалутата подобно на другите стоки и услуги. Търговията с биткойни и трансакциите с тях пък ще бъдат обект на облагане с данък. Освен това всички приходи от обмяната на биткойни с валута също ще бъдат облагани с данък.

„Биткойнът не е финансов инструмент, не е местна или чуждестранна валута и търговията му е различна от сделките, описани в банковите и валутните закони на Япония“, заявяват от кабинета на Шиндзо Абе.биткойни подлежат на облагане, ако покриват изискванията, посочени в законите, касаещи данък общ доход, корпоративния данък и данъците върху потреблението“, гласи официалното становище на правителството.

На банките ще бъде забранено да предлагат биткойни на своите клиенти. Изявлението обаче разкрива, че правителство все още не е наясно как точно да се отнася с биткойна. Дигиталните пари не са толкова разпространени в Япония, въпреки че Mt Gox беше пазарен лидер.

Най-обективният измерител на цената на дигиталната валута – Bitcoin Price Index, запазва позиции след новините. Изготвяната от CoinDesk cреднопретеглена кошница отчита равнище от 645,10 долара спрямо малко над 563 долара в началото на седмицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *