Ще се превърне ли Сметната палата в наказателна бригада?

Законът предвижда да се върне старият модел на Сметната палата като колективен орган – от 9 членове със 7-годишен мандат. При управлението на ГЕРБ със законова промяна ръководството на одитната институция беше свито до председател и двама заместници, избрани от Народното събрание съответно с 6- и 7-годишен мандат.

В новия закон е заложено членове на Сметната палата да не могат да бъдат тези, които през последните три години са били депутати, министри, зам.-министри и други представители на изпълнителната власт, също кметове и представители на местната власт.

По време на обсъждането на новия закон от ГЕРБ обвиниха управляващите, че целят да сменят настоящия председател на Сметната палата Валери Димитров, защото е отказал да им се подчини. Според опозицията целта е да се използва ведомството за разчистване на сметки с опоненти.

С новия закон Сметната палата ще се превърне в наказателна бригада, която изготвя критични доклади за опозицията и приятни и удобни докладчета за управляващите, коментира и Валери Димитров. Според него това ще е ефектът от връщането на партийните квоти в ръководството на одитната институция.

Партийните квоти имат смисъл, само ако управляващите и опозицията имат равно участие в ръководството, а сега ще се работи под натиска на партийни централи и ще се раздават индулгенции на „нашите хора“, смята той. Според него крайният резултат от това ще е манипулирането на изводи и оценки от извършваните одити.

По-рано тази сутрин Валери Димитров каза пред Нова телевизия, че от ръководителите на институцията се е очаквало „да се подмазваме на новата власт“. Следодитите на МВР иавиоотрядауправляващите са очаквали докладите да отидат в прокуратурата, но проверяващите смятат, че докладите съдържат много нарушения, но не и данни за престъпления.

„Нито аз, нито заместниците ми, сме на тези постове на всяка цена”, категоричен беше проф. Димитров.

„От 2011 г. се опитваме да направим една професионална Сметна палата, а не свърталище за политически протежирани некадърници и шуробаджанашки назначения. Ето това е проблемът”, категоричен беше председателят на Сметната палата. По думите му сега се предвижда да се премахне всички професионални изисквания, които има в сегашния закон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *