Японската централна банка може скоро да повиши лихвите в страната

Японският министър на икономиката заяви днес, че развитието на японската икономика, както и ръстът в цените на стоките дават възможност на японската централна банка да стартира с повишението на лихвите в страната, които са на нулево равнище от пет години насам.

Изявлението на министър Каоро Йосано идва ден след данните за следения отблизо индекс Тankan на централната банка на страната относно бизнес доверието.

Индексът, отразяващ бизнес доверието сред най-големите японски компании, се е повишил до 21 пункта за трите месеца до 30 юни, в сравнение със стойност от 20 пункта през предходното тримесечие.

Тези данни, както и ръстът на потребителските цени във втората по големина световна икономика карат някои от анализаторите да очакват повишение на краткосрочните лихви в страната с 25 базисни пункта на следващата среща на банката, която ще се проведе на 13 юли.

Мнозинството от пазарните участници са на мнение, че дали през юли, или през август централната банка на страната ще стартира с повишението на лихвите.

Японският финансов министър обаче призова банката да задържи повишението на лихвите до по-нататъшни ясни сигнали за трайна инфлация, като по-високите лихви според него ще навредят на възстановяващата се японска икономика.

Той заяви още, че на този етап счита, че лихвите трябва да останат на текущото си нулево ниво, за да не изпадне страната отново в състояние на трайна дефлация, която да спъва развитието на икономиката.

Подкрепа за запазване на равнището на лихвите на текущите им нива изрази и министърът на вътрешните работи Хейзо Такенака, като според него страната все още не се е преборила с дефлацията, визирайки забавянето на ръста на паричното предлагане.

От централната банка заявиха по-рано, че няма да предприемат прибързани действия относно лихвите в страната, докато не се дадат ясни доказателства за трайно повишение на инфлацията.

В петък стана ясно, че основният индекс на потребителските цени в страната е регистрирал ръст от 0.6% през май, което е седмото му поредно месечно повишение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *