Японски компании ще правят дом на бъдещето

Пет водещи японски компании започват работа по проекта „Гигахаус“ – дом на бъдещето, оборудван по последната дума на техниката в областта на телекомуникациите, съобщи ИТАР-ТАСС.
Този проект, който цели да бъде постигнат пробив в сливането на интернет и телевизията, може да създаде пазар, надвишаващ 110 милиарда долара.
За него трябва да бъде създаден нов оптичен кабел на основата на пластмасови влакна, който да може да пропуска до 40 гигабита данни в секунда. Това е около 40 пъти повече от най-добрите съвременни аналози.
Създадената на тази база мрежа ще обединява широкоекранни 3-D телевизори, разположени във всяка стая в дома, като ще ги свързва със световната мрежа. В резултат потребителят ще може, например, да гледа филми с най-добро качество онлайн и да ги сваля за броени секунди.
Общуването по видеотелефон в интернет с новата телекомуникационна система ще бъде по-удобно и ще имитира ефекта на присъствието. Сред участниците в проекта „Гигахаус“ са корпорациите „Сони“, „Тошиба“, „Мицуи кагаку“.
Те се надяват, че създадената технология ще бъде използвана и в медицината за операции от разстояние с помощта на роботи.
Японското правителство е отделило за проекта 4 милиарда йени (45 милиона долара). Той трябва да бъде осъществен за 5 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *