10-те най-уважавани професии в света

Какви характеристики трябва да притежава дадена професия, за да бъде уважавана? На първо място, да е в услуга на обществото и да има нотка на алтруизъм в упражняването й. На второ – от нея да се изкарва значително количество пари. На трето – с нея се занимават тези, които притежават изключителни качества или са най-добри в дадена сфера, пише askmen.com. На днешния Ден на труда вижте кои са 10-те най-уважавани професии в света:

Фоторепортери. Практикуващите тази професия са артистични индивидуалисти, които не се страхуват да бъдат в най-горещите точки на планетата. Пренебрегват опасността заради възможността с кадрите си не само да документират историята, а и да помогнат на някой в нужда.

Атлети. Особено олимпийците са изключително уважавани, тъй като показват докъде могат да стигнат човешките възможности.

Инженери. Те работят с комбинация от математика и физика, която за мнозина е енигма. Някои от тях са изобретатели и са променили из основи обществото с творенията си.

Военни. Винаги има известен престиж в това човек да се изложи доброволно на опасност в името на страната и народа си.

Съдии. Трудно се достига до това високо ниво в съдебната система, а и влиянието, което един съдия има, определено действа респектиращо.

Морски капитани. Да работиш в морето е изключително рисково и всеки, който избере да го прави, заслужава уважение.

Пилоти. Толкова сме свикнали с удобството да прекосяваме света за часове, че понякога забравяме колко невероятно трудна е професията на човека, който прави това възможно. Пилотите са и едни от професионалистите, подложени на най-голям стрес.

Пожарникари. Тази професия се приема като синоним на себеотрицание и героизъм.

Лекари. Не само, че са интелигентни, но и са посветени на спасяването на човешки животи. Не е чудно, че толкова много майки си мечтаят децата им да поемат именно по този път. Да не забравяме, че в другите държави лекарите са и доста по-добре платени, отколкото у нас, което оказва влияние.

Астронавти. Тази професия сякаш комбинира най-доброто от всички изброени досега. Астронавтите служат на обществото като изследват космоса, което е в услуга на цялото човечество. А и успяват да останат професионалисти при условия, които биха накарали 90% от нас да припаднат от ужас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *