1000 лeва глоба за изгубен багаж в рейса

Дават паспорти на колите с газови уредби

Шофьорите, които в бъдеще решат да поставят газова уредба на автомобила си, ще получават специален паспорт. Това реши правителството вчера. В документа ще е посочена годината на монтирането на газовата уредба, типът й, обемът на резервоара и други. Ще се вписва дори и името на техника, който е поставил съоръжението.

1000 лв. ще бъдат глобявани фирмите за автобусни превози, ако изгубят багаж по време на пътуване. Те ще издават разписка за всяка чанта. Това предвиждат приетите вчера промени в Закона за автомобилните превози. Сега фирмите издават документа само при изрично желание от страна на клиента. Вдига се и глобата за превозвача, ако вози пътник без билет. Тя става 3 хил. лв., а досега бе 1000 лв. При системни нарушения санкцията може да скочи до 6 хил. лв. До 10 хил. лв. ще отнесат водачите, ако превозват пътници по редовни линии, но под формата на специализиран или случаен превоз.

Българските автобусни фирми вече ще извършват превоз на пътници и товари до страните от Европейския съюз само ако притежават лиценз на общността, предвиждат още промените в закона за автомобилните превози. Документът ще се издава от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. За пътнически транспорт само на територията на страната няма да се изисква отделен лиценз от този, който ще важи за ЕС. Издадените вече разрешителни за превоз на пътници и товари на територията на нашата страна ще важат до края на 2010 година. Професионалните карти ще започнат да се издават след 2008-2009 г., уточниха от транспортното ведомство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *