Няма да душим длъжниците си

Левон Хампарцумян,

главен изпълнителен директор

на Булбанк и председател на

Асоциацията на търговските банки

Правото на банките да прибират обезпеченията си за 2-3 просрочени вноски съществува и сега. Но то е регламентирано не от закон, а на базата на договорни отношения. Дали ще са една или три вноски, не е толкова съществено. Текстовете на закона преди тази поправка даваха възможност за нееднозначно тълкуване от различни съдилища. В Силистра например казусът се решава по един начин, в София по друг. Затова поправката има смисъл на изчистване и усъвършенстване на текстовете, тъй като законът трябва да е ясен и еднозначен. Ако има права, които са накърнени с този текст, това са правата на недобросъвестните длъжници. Не знам да има банка у нас, която за една или три вноски да е взела на някого жилището. Вероятността банките да злоупотребят с права е многократно по-малка от тази злонамерен човек да злоупотреби с правата си.

Съдиите пък не са длъжни да са с икономически познания, отсъждат по различен начин, бавят се делата. Общественият интерес е добросъвестните длъжници да бъдат по някакъв начин възнаградени, а недобросъвестните – колкото се може по-бързо наказани. Банките нямат интерес да си „душат“ длъжниците, те са клиентската база, която генерира приходи. Ако някой определено го закъсва, независимо физическо лице или фирма, първата работа е да го извикаме и да разговаряме с него, да разберем каква е причината. Ако се види, че проблемът е системен, преструктурира се кредитът, намаляват се вноските, изобщо търсят се всякакви варианти за облекчаване на положението. Едва след като бъдат изпробвани всички възможности, се отива към усвояване на обезпеченията. Така че това е

малко вероятен сценарий

Ако има някой разтревожен, това са недобросъвестните длъжници. Никой обаче не би имал нищо против това.

Не виждам нищо притеснително и в това, че поправката ще действа само до края на тази година. Важното е този период да бъде регулиран, а след тази дата цялата законова база в България става субординирана на законите в ЕС. Законът за кредитните институции, който започва да работи от 1 януари 2007 г., няма различия във философията си от тази поправка. Не се създава сега някакво изключение, което нямаме против да изчезне след 2-3 месеца. Това е въпрос на добра практика и законова уредба. В Асоциацията на търговските банки (АТБ) този текст дори не е обсъждан специално от управата, а просто е предложен от един от техническите комитети. Иначе е дискутиран като проблем, който би трябвало да бъде решен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *