Искаме от Европа отсрочка за самолетите

АН-12 е с най-големи шансове да лети из Стария континент

След края на март правителственият самолет Ту-154 М няма да може да лети в ЕС, защото не отговаря на европейските норми. Той е единствен модел у нас, затова няма да се борим за сертифицирането му. Ще търсим начин да го продадем и да купим или наемем друг, каза още министър Мутафчиев.

България ще поиска отсрочка от Брюксел за спирането на самолетите ни, които нямат типови сертификати. Ще подкрепим бранша и ще настояваме машините да летят поне до края на юни, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев. До 28 март всички машини от авиопарка трябва да бъдат приведени към нормите на ЕС. Браншът настоява за отсрочка от 2 години, но Брюксел едва ли ще се съгласи на това, коментира министърът.

Още преди няколко месеца започна процедурата за издаване на типов сертификат на Ан-12 по настояване на Европейската агенция за авиационна безопасност EASA, заяви шефът на Гражданската въздухоплавателна администрация Георги Стоянов. Процедурата обаче е продължителна, тъй като в Европа летят над 800 самолета без типов сертификат. Сред тях са американски, английски, чешки, полски и пр. Поради огромния обем работа в EASA е създадена работна група, която до края на януари ще внесе в ЕК доклад на кои самолети да бъде издаден сертификат, обясни Стоянов. Процедурата за Ан-12 е в напреднала фаза и ние сме почти сигурни, че той ще бъде сертифициран. За Ан-24 и Ан-26 обаче процедурата още не е започнала, така че за тях шансът е минимален. Процедурата за сертифициране на агросамолетите Ан-2 се води от Полша, така че и за тях има голям шанс. Европа вече сертифицира самолетите М-18 „Дромадер“, Z-147 L, „Диамант-40“ и др., които летят и у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *