1,2 млн. лв. глоба заради реклама на мастика

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби алкохолната фирма „СИС Индъстрийс“ ООД и рекламната агенция „Ноубъл Графикс“ ООД съответно с 1 198 240 лв. и 60 340 лв за заблуждаващата реклама на мастиката „Узаки Зорбас“.
Комисията е постановила прекратяване на нарушението и е разпоредила на двете компании в едноседмичен срок от влизане в сила на решението да го огласят за своя сметка в два национални ежедневника, уточниха от КЗК.
На 2 юли комисията наложи временна мярка спиране на рекламата във всичките й форми до окончателното произнасяне на Комисията със сегашното решение. Тогава от фирмата производител не се съобразиха с решението и месец по късно от КЗК им наложиха глоба от 898 680 лв.
КЗК е приела, че впечатлението, което създава цялостното рекламното послание, насочва към популярното и в България гръцко питие узо, като се създава погрешна представа за произхода, естеството и качествата на въпросната мастика. Това неминуемо оказва негативно въздействие върху пазара, като пренасочва търсенето и по този начин уврежда интересите както на гръцките производители на узо, изключителни носители на правото да ползват географското указание ouzo, но и на производителите на българската напитка „мастика“, смятат от КЗК.
Според комисията „Ноубъл Графикс“, автор на рекламното послание, не е съобразила визията на рекламата с нормативните изисквания. В проекта на рекламата дори е упоменато, че нейната цел е да създаде впечатление за „вносен скъп гръцки продукт, като истинско гръцко узо“.
Дружеството „СИС Индустрийс“ носи отговорност не само за изображението на етикетите, които са част от общата рекламна концепция, но също и за цялостното разпространение на рекламата. КЗК смята, че тъй като етикетите съдържат всички елементи от заблуждаващата реклама, продуктът не трябва да се разпространява с тях и те трябва да бъдат променени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *