13-и, петък: ден на лошия късмет и леворъките

Днес е петък, 13-и – дата, която често се свързва с лош късмет. За щастие, по принцип петък, 13-и има по веднъж през годината. 2009 г. обаче правеше изключение – три пъти 13-ото число на месеца бе в петък, което се случва веднъж на всеки 11 години, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

Досега не е намерено обяснение защо свързването на петия ден от седмицата с числото 13 дава такъв „отрицателен“ ефект. Известно е, че в Средновековието петък, 13-и е бил смятан за нещастен ден. В наши дни на това се гледа като на предразсъдъци. Страхът от този ден се нарича параскевидекатриафобия. Идва от трите гръцки думи параскеви (петък), декатреис (13) и фобия (страх).
В много страни по света високите сгради нямат 13-и етаж, а големи летища нямат 13-и терминал.

Известни личности са се страхували от числото 13. Американският президент Франклин Делано Рузвелт, извел страната от Голямата депресия, никога не е пътувал на 13-о число от месеца и не е канил на обяд или вечеря 13 души. От параскевидекатриафобия са страдали също император Наполеон Бонапарт и американският президент Хърбърт Хувър.

Родени на 13-и в петък са бившият кубински лидер Фидел Кастро, известният американски обирджия на банки и на влакове Бъч Касиди, бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър.

Освен ден на лошия късмет, днешният петък 13-ти е и ден на леворъките хора.
Този ден е избран през 1984 г. в знак на протест срещу устроения за десноръките свят. Леворъки са от три до 10 процента от хората в света. Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката.

Леворък е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Леворъки са били още Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен. В областта на технологиите най-известен чевичар днес е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *