Илон Мъск придоби Twitter

Според редица медийни съобщения Илон Мъск е поел контрола върху услугата за кратки съобщения Twitter. Закупуването на платформата за 44 млрд. долара е приключило, съобщават CNBC, New York Times, Bloomberg и Business Insider. Първоначално Twitter не коментира темата. 

Смята се, че при едно от първите си действия на поста Мъск е уволнил няколко топ мениджъри, включително главния изпълнителен директор Параг Агравал и Нед Сегал, главен финансов директор. Сред уволнените е и Виджая Гаде, топ мениджърът, отговарящ за борбата с езика на омразата и дезинформацията. The New York Times съобщи, че поне един от висшите ръководители е бил изведен от централата на Twitter в Сан Франциско от охраната.

Часове по-късно Мъск публикува кратко съобщение в профила си в услугата, което гласеше „Птицата е освободена“, реферирайки към логото на Twitter, на което има изобразена синя птица. Засега не е ясно кой ще поеме вакантните мениджърски позиции в компанията. 

Мъск трябваше да завърши придобиването на Twitter до петък или да се изправи пред съдебна битка с компанията. В сряда Мъск вече посети централата на Twitter и  разговаря със служителите. Според Нюйоркската фондова борса търговията с акции на Twitter ще бъде преустановена от петък.

На акционерите ще бъдат изплатени 54,20 долара на акция, а Twitter вече ще функционира като непублична компания. Приключването на сделката завършва една сложна сага, която започна през януари с тихото натрупване на голям дял от компанията от страна на милиардера, нарастващото му раздразнение от начина, по който тя се управлява, и евентуалното споразумение за сливане, като по-късно той прекара месеци в опити да развали. 

Сделката допълва обширния бизнес на Мъск, който наред с други начинания управлява и Tesla Inc., най-ценната автомобилна компания в света, и ракетната компания Space Exploration Technologies Corp., или SpaceX. Мъск, който се превърна в най-големия индивидуален акционер на Twitter, заяви по-рано, че ще плати за придобиването предимно с пари в брой, част от които ще бъдат предоставени от съинвеститори, и 13 млрд. долара дълг.

Анализатор: Реалистичната цена на Twitter е само 25 млрд. долара

Анализаторът Дан Айвс от управителя на активи Wedbusch заяви: „Цената на Twitter от 44 млрд. долара ще остане в историята като едно от най-скъпо платените технологични придобивания“.Реалистичната стойност на платформата би била около 25 млрд. долара, предполага Айвс. 

Просто бизнес, нищо лично

Уволнените ръководители на Twitter ще получат обезщетения в размер на няколко милиона долара, съобщи Insider. Според доклада Агравал ще получи 38,7 млн. долара, а Сегал – 25,4 млн. долара. Часове по-рано търговският директор Сара Персонет написа в Twitter, че е имала много добър разговор с Мъск. Твърди се, че и тя е била уволнена.
 

Твърди се, че Мъск е обявил пред инвеститорите, че ще съкрати 75% от служителите на Twitter. Twitter и Мъск обаче определиха тази цифра като невярна. В края на миналата година Twitter е имал 7500 служители. 

През април Мъск обяви, че ще купи Twitter. Той подписа договор за покупко-продажба и предварително заяви, че ще се откаже от интензивен одит. След това обаче Мъск обвини ръководството на Twitter, че е занижило данните за броя на фалшивите акаунти в платформата.

В началото на октомври Мъск промени мнението си и заяви, че ще продължи с придобиването на Twitter на първоначалната цена от 54,20 долара на акция, ако социалната новинарска услуга се откаже от съдебния спор. Адвокатите на Twitter не се довериха на мотивите на Мъск, като заявиха, че предложението на шефа на Tesla е покана за нови злоупотреби и забавяния.

Съдията в съответния съд в Делауеър най-накрая постанови, че Мъск трябва да приключи сделката с Twitter до 28 октомври или двете страни да се обърнат към съда, за да насрочи той нови дати за изслушвания.

В четвъртък Мъск се обърна към рекламодателите на Twitter в отворено писмо. Порталът не бива да се превръща в „място на ужаса“, където всичко може да бъде казано без последствия, заяви Мъск. Платформата трябва да бъде „топла и приветлива за всички“.

Ще позволят ли на Тръмп да се върне в Twitter?

Преди това Мъск винаги е обосновавал покупката с грижата за укрепване на свободата на словото. Критиците се опасяват, че смяната на собствеността ще доведе до по-малко модерирано съдържание в мрежата и по този начин ще насърчи омразата и подстрекателството. Това може да отблъсне рекламодателите.

Инвеститорът в технологии Шрирам Кришнан от фонда a16z заяви: „Наистина съм развълнуван от бъдещето на Twitter. Тази платформа даде на мен и на безброй други толкова много“. 

Мъск ще реши каква ще бъде бъдещата роля на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в платформата. Ръководството на Twitter беше спряло акаунта на Тръмп, след като миналата година поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия. Мъск обаче обяви намерението си да отмени забраната на Тръмп. Забраната е „морално погрешна и просто глупава“, заяви милиардерът през май.

На Тръмп беше забранено да пише в Twitter малко след като негови поддръжници щурмуваха Капитолия на 6 януари. По това време той имаше повече от 88 милиона последователи. „Постоянните забрани фундаментално подкопават доверието в Twitter като място, където всеки може да изрази мнението си“, каза Мъск.

Twitter може да стане американският WeChat

Илон Мъск вече направи първоначални изявления за посоката, в която може да развие Twitter. Според материал на американския портал Insider по време на сесия за въпроси и отговори със служители на Twitter той е казал: „Мислете за това като за WeChat в Китай, който сега е страхотен, но няма еквивалент на WeChat извън Китай“. Той е  добавил, че сега има възможност да се разработи нещо подобно.

Според вътрешни източници директорът на Tesla е казал: „В Китай хората на практика живеят с WeChat, защото той е толкова полезен за ежедневието. Мисля, че ако успеем да се изравним или дори да се доближим до това с Twitter, това ще бъде успех“.

WeChat е универсално приложение на китайската технологична компания Tencent. През 2011 г. основателят на компанията Ма Хуатенг, по-известен като Пони Ма, разработи WeChat като първоначално копие на услугата за съобщения WhatsApp.

Туристическите компании позволяват на клиентите си да използват WeChat, за да планират следващото си пътуване, да се справят с фактурирането и да изпращат QR кодове, за да отворят вратите на резервирана стая в хотел. Медийните компании разпространяват новините си чрез WeChat, дават възможност на потребителите да общуват с журналисти и да участват във виртуални конференции. Днес дори молба за развод може да бъде подадена чрез WeChat. Общо платформата има над 1,3 милиарда активни потребители месечно.  

Критиците определят WeChat като идеален инструмент за държавно наблюдение. Това генерира в останалата част на света голямо недоверие към WeChat. Междувременно апликацията беше блокирана в Индия, а бившият президент на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти публично обсъждаше ограничаване или дори забрана на WeChat в Америка.

Повече платени функции?

Мъск спомена възможността за създаване на абонаментен продукт за Twitter, който да допълва приходите от реклами, въпреки че не е ясно кои продукти или функции могат да струват допълнително. Twitter вече предлага абонаментен продукт, наречен Twitter Blue, който включва достъп до функция за редактиране на туитове, но компанията заяви, че той е насочен предимно към единични потребители. Мъск не бе впечатлен. През април той нарече Twitter Blue „безумна глупост“ в текстово съобщение до свой приятел.

Перспективата за по-малко рестриктивно модериране на съдържанието под ръководството на Мъск породи опасения, че диалогът в социалната мрежа ще се влоши, ерозирайки дългогодишните усилия на компанията и нейния екип „Доверие и безопасност“ да ограничат обидните или опасни публикации. В четвъртък Мъск публикува бележка до рекламодателите, с която поиска да ги увери, че не иска Twitter да се превърне в „адски пейзаж за свободни хора“.

Последните шест месеца бяха предизвикателство за служителите на Twitter, които следяха възходите и паденията на сделката предимно чрез новинарските заглавия.

Много от тях бяха недоволни от участието на Мъск, като някои поставиха под въпрос квалификацията му да ръководи компания за социални мрежи. Подкрепата му за крайно десен политически кандидат в Тексас, както и обвиненията в сексуален тормоз от бивш участник в полет на SpaceX през май, предизвикаха безпокойство у много от служителите на Twitter. По време на видео сесия за въпроси и отговори с Мъск през юни някои служители се подиграваха на Мъск във вътрешните Slack канали. Други му се присмиваха или го упрекваха публично в Twitter по време на целия процес на сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *