Apple може да представи сгъваем iPad, а не iPhone през 2024 г.

Американският технологичен концерн Apple вероятно ще представи iPad със сгъваем екран през 2024 г., заяви във вторник анализаторската компания CCS Insight, която прогнозира, че американският технологичен гигант ще започне да експериментира със сгъваемата технология скоро.

Във вторник CCS Insight публикува годишния си доклад за прогнози, в който анализаторите на групата правят своите предсказания за бъдещи продукти и тенденции.

В последния доклад, цитиран от CNBC, CCS Insight прогнозира, че Apple ще пусне сгъваем iPad след две години, вместо да навлезе на този пазар със сгъваем iPhone.

Това е в противоречие с други производители на смартфони като Samsung, които пуснаха сгъваеми смартфони, а не таблети.

„В момента няма смисъл Apple да прави сгъваем iPhone. Смятаме, че те ще избегнат тази тенденция и вероятно ще навлязат със сгъваем iPad“, каза в интервю за CNBC Бен Ууд, ръководител на изследователския отдел в CCS Insight.

„Сгъваемият iPhone ще бъде изключително рисков за Apple. Първо, той ще трябва да бъде невероятно скъп, за да не канибализира съществуващите iPhone-и“, добави Ууд.

Анализаторът заяви, че сгъваемият iPhone вероятно ще трябва да струва около 2500 долара. Най-скъпият модел на Apple iPhone 14 Pro Max с най-голяма памет, който в момента е най-скъпият модел, струва около 1 599 долара.

Ууд също така заяви, че ако Apple има някакви технически проблеми със сгъваемия телефон, тогава ще настъпи „бясна вълна“ от критици, които ще атакуват Apple за проблемите.

Все пак Apple „няма друг избор, освен да реагира, защото тенденцията към сгъваеми телефони набира скорост“, каза Ууд.

Според него стартиране с iPad това ще даде възможност на Apple да научи как да прилага и мащабира технологията на сгъваемите екрани, както и да „вдъхне нов живот“ на серията си таблети.

Apple не е коментирала темата пред CNBC.

Имаше редица слухове за намеренията на Apple по отношение на продуктите със сгъваем екран. По-рано тази година фирмата за пазарни проучвания Display Supply Chain Consultants заяви, че е малко вероятно Apple да навлезе на пазара на сгъваеми смартфони най-рано до 2025 г. Компанията обаче заяви, че Apple проучва сгъваема технология за дисплеи с размер около 20 инча. Това може да бъде насочено към нов продукт за сгъваем преносим компютър, заяви компанията за пазарни проучвания.

Междувременно прогнозите за сгъваем iPhone съществуват от поне четири години. През миналата година Минг-Чи Куо от TF International Securities, виден анализатор на Apple, известен с достоверните си прогнози, заяви, че компанията може да пусне iPhone със сгъваем екран през 2024 г.
iPad Pro с чип М1. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg 

iPad Pro с чип М1. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Apple ще комбинира 5G и процесор в един чип

CCS Insight също така прогнозира, че Apple ще продължи да инвестира в собствения си дизайн на чипове.

Понастоящем гигантът от Купертино проектира собствени персонализирани чипове за iPhone и iPad. Той разчита на американския производител на чипове Qualcomm за модеми, които позволяват на тези устройства да се свързват с мобилни интернет мрежи за 5G свързаност.

CCS Insight обаче заяви, че Apple вероятно ще интегрира свой собствен 5G модем в процесора от серия А за „едночипово“ решение за iPhone през 2025 г.

През 2019 г. Apple придоби бизнеса с модеми на Intel. Това доведе до спекулации, че технологичният гигант много бързо ще се откаже от Qualcomm и ще използва собствени модеми в своите устройства. Това обаче все още не се е случило.

Куо от TF International Securities заяви през юни, че очаква компанията да продължи да използва чипове на Qualcomm за iPhone, които ще бъдат пуснати на пазара през 2023 г.

Ууд заяви, че Apple „увеличава вътрешнофирмените си възможности“, за да може да използва собствени модеми в iPhone.

„Те (Apple) се стремят към тази цел от години. Те придобиха активите на модемното звено от Intel, те работят усилено, за да ги увеличат и много искат да се уверят, че продължават да увеличават контролните си точки, които имат“, каза Ууд. „Те не искат да продължават да плащат на доставчик от трета страна за своята технология“.

Междувременно до представянето на следващия продукт на Apple остават броени дни. Според добре осведомения репортер на Bloomberg Марк Гърман производителят ще представи следващия iPad Pro на Apple Inc. По думите му компанията ще обяви нови 11-инчови и 12,9-инчови версии на устройството с кодови имена J617 и J620, които включват същия процесор M2, който се намира в най-новия MacBook Air.

Това ще бъде първата актуализация на линията професионални таблети на компанията от година и половина насам, а чипът M2 е най-голямата промяна. Процесорът ще предложи почти 20% увеличение на скоростта, което не е толкова голям скок, колкото направи М1 миналата година, но не е и повод за подигравки.

Може да видим и нови варианти на Mac Mini. Снимка: Noah Berger/Bloomberg News 

Може да видим и нови варианти на Mac Mini. Снимка: Noah Berger/Bloomberg News

Новите iPad-и ще изглеждат подобно на професионалния модел от миналата година, пренасяйки същия дизайн с плосък ръб в четвъртата му година. За разлика от този дизайн оригиналният външен вид на iPad Pro от 2015 г. издържа само три години. Но сегашният външен вид е по-изчистен и съответства на дизайна на другите iPad-и и iPhone на Apple.

Apple работи и по нов таблет от начално ниво с USB-C порт и дизайн, подобен на този на iPad Pro, като по този начин ще пренесе този външен вид в още едно устройство. Когато се появи, този нов iPad от нисък клас ще бъде най-значителното обновяване на тази линия от няколко години насам и ще отбележи известна промяна в стратегията: Продуктът от начално ниво обикновено получава само годишни актуализации на процесора.

Що се отнася до софтуера, Apple планира да пусне iPadOS 16.1 – първата версия на iOS 16 за iPad – около 24 октомври. Ако всичко върви по план, разработката трябва да приключи през предходната седмица. Концернът ще представи тримесечния си отчет на 27 октомври, а компанията обикновено пуска нови продукти в дните или седмиците преди този отчет.

Според Гърман новата актуализация на софтуера за iPad и първата версия на macOS Ventura добавят поддръжка за най-новите модели iPad Pro и следващите версии на 14-инчовия и 16-инчовия MacBook Pro. Лаптопите от висок клас ще получат първите чипове M2 Pro и M2 Max – по-мощни версии на стандартния M2. Иначе промените в лаптопите ще бъдат минимални.

Въпреки че новите MacBook Pro са напът да бъдат пуснати на пазара в близко бъдеще, не се очаква те да бъдат пуснати заедно с iPad Pro. В исторически план компанията пуска нови Mac компютри през ноември, както беше през 2019 г. с 16-инчов MacBook Pro и през 2020 г. с първите MacBook Pro, MacBook Air и Mac mini, базирани на собствените чипове.

Говорейки за нови продукти, Apple работи по версия M2 на Mac mini, която ще бъде първата актуализация на най-малкия Mac на компанията от две години насам. В процес на разработка е и Apple TV с чип A14 и 4 гигабайта памет. Това е подобрение спрямо сегашната джаджа, разполагаща с чипа A12 и 3 гигабайта.

Apple традиционно пуска своите късноесенни актуализации за iPad и Mac с грандиозни събития, но тази година те ще бъдат по-семпли. Apple ще пусне продуктите на своя уебсайт, без да организира такова събитие, каквото видяхме през септември при дебюта на iPhone 14. Apple е избрала този подход поради доста обикновения характер на анонсите. Това са множество актуализации, които се свеждат до повишаване на спецификациите или до вече познати дизайни. Друг фактор: Apple вероятно пести маркетинговата си енергия за дебюта на очилата за виртуална реалност Reality Pro през следващата година.

Една от ключовите характеристики на следващия iPad Pro, разбира се, ще бъде Stage Manager – новият и противоречив интерфейс за многозадачна (мултитаскинг) работа на компанията. Apple се опита да успокои критиците на Stage Manager, като разгърна функцията и за iPad-и, които не с чипа M1, и отложи бъгавата интеграция за външния монитор за по-късно през 2022 г. Имало е и вътрешни дискусии за описване на функцията като бета тест, но тя така или иначе е по избор за потребителя, а няма да му бъде задължително налагана.

Освен този нов iPad Pro компанията се стреми в крайна сметка да наложи таблета си по-дълбоко в домовете на хората с план да превърне устройството в интелигентен хъб и високоговорител. Подходът би бил подобен на този, който Google прави с предстоящия си таблет Pixel.

Когато Google за пръв път показа този продукт през май, той изглеждаше като таблет от старата школа с обичайните функции на Android. Но по-рано този месец компанията разкри, че ще продава и нов аксесоар, който ви позволява да направите Pixel Tablet истинска станция (док) и да го използвате като интелигентен дисплей и устройство за управление на дома.

Твърди се, че Apple работи по въвеждането на подобна функционалност в iPad още през 2023 г. Миналата година Гърман обяви, че Apple проучва самостоятелно устройство, което съчетава iPad с високоговорител. Идеята е да се предложи нещо, което потребителите да могат да поставят на кухненския плот, в хола или на нощното си шкафче. Но Apple работи и върху докинг аксесоар за iPad, който би могъл да се продава отделно и би постигнал почти същото.

Независимо от крайния подход, този ход ще отбележи един от най-значимите напъни на Apple да се утвърди в областта на интелигентните домашни устройства, разширявайки все още малката ѝ позиция в областта на декодерите и високоговорителите. Компанията вече предлага Apple TV и HomePod, но няма нищо, което да се конкурира с Echo Show на Amazon.com Inc. или с последните усилия на Google. Apple може да разшири скоро гамата си на умните говорители HomePod. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

 Apple може да разшири скоро гамата си на умните говорители HomePod. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Apple също така продължава да работи по актуализирана версия на HomePod, която ще бъде по-голяма от мини версията на продукта и ще представлява комбинирано устройство за Apple TV и интелигентни високоговорители с камера за FaceTime и други функции. Докато тези устройства бъдат готови обаче, 12-годишният iPad може да бъде най-добрият залог на компанията за утвърждаване в сферата на умните домове.

Новите продукти ще сложат край на една доста значима година за Apple. През 2022 г. тя пусна на пазара Apple Watch Ultra, iPhone 14 Pro, Mac Studio и новия iPhone SE. Но Гърман смята, че следващата година ще бъде още по-голяма, като напът са очилата за смесена реалност, по-големият MacBook Air, промените в iPhone и още устройства за дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *