САЩ разкриха, че са иззели откраднати биткойни за 3,36 млрд. долара

Американското министерство на правосъдието обяви в понеделник, че е иззело откраднати биткойни на стойност около 3,36 млрд. долара при необявена по-рано акция през 2021 г. в жилището на Джеймс Джун, съобщи CNBC.

В петък Джун се призна за виновен по обвинение за измама по електронен път, което носи максимална присъда от 20 години затвор.

Американските власти са иззели около 50 676 биткойна от Джун по време на претърсване на къщата му в Гейнсвил, Джорджия, на 9 ноември 2021 г., съобщи Министерството на правосъдието, обявявайки подробности за второто по големина финансово изземване, което е реализирало до момента. Биткойните са стрували 3,36 млрд. долара към момента, когато са били открити, но днес стойността им е 1,04 млрд. долара.

Най-голямата стойност на иззета от властите открадната криптовалута е 3,6 млрд. долара и е свързана с хакерската атака над борсата за криптовалута Bitfinex през 2016 г.

Според властите Джун е откраднал биткойни от незаконния пазар Silk Road, форум в т. нар. Тъмна мрежа, в който са били купувани и продавани с криптовалута наркотици и други незаконни продукти. Silk Road стартира през 2011 г., но ФБР го затвори през 2013 г. Неговият основател, Рос Уилям Улбрихт, сега излежава доживотна присъда в затвора.

„В продължение на почти десет години местонахождението на тази огромна част от липсващите биткойни се превърна в мистерия за над 3,3 млрд. долара“, коментира прокурорът Деймиън Уилямс. Според Южния окръг на Ню Йорк Джун се е възползвал от уязвимости на пазарите, за да извърши хакерската атака.

Специалният агент към американската Служба за вътрешни приходи Тайлър Хатчър обяснява, че Джун е използвал „изтънчена схема“, за да открадне биткойните от пазара на Silk Road. Според прессъобщението през септември 2012 г. Джун е създал девет измамни профила в Silk Road, финансирайки всеки от тях с между 200 и 2000 биткойна. След това той е задействал над 140 трансакции в бърза последователност, което е подмамило системата за обработка на тегления на пазара да освободи приблизително 50 хил. биткойна в неговите сметки. След това Джун е прехвърлил биткойните в различни адреси на портфейли, всички под негов контрол.

Публични регистри показват, че Джун е бил президент и главен изпълнителен директор на създадена от него компания – JZ Capital LLC, която регистрира в Джорджия през 2014 г. Според профила му в LinkedIn работата му там се фокусира върху „инвестиции и рисков капитал“. В неговия профил също така се посочва, че той е бил „голям ранен инвеститор в биткойн с обширни познания за вътрешната му работа“ и че има опит в разработката на софтуер за компютърно програмиране. Профилите на Джун в социалните медии включват негови снимки на яхти, пред самолети и на футболни мачове на високо ниво.

Този тип хакерски атаки далеч не приключват с края на Silk Road. Криптоплатформите продължават да са уязвими към престъпления.

През октомври 2022 г. Binance, най-голямата криптоборса в света по обем на търговия, претърпя хакерска атака за 570 млн. долара. Компанията каза, че грешка в договор е позволила на хакерите да експлоатират междуверижен мост, в резултат на което хакерите са изтеглили от криптовалутата на платформата.

През март 2022 г. хакер откри уязвимости в децентрализираната финансова платформа Ronin Network и измъкна повече от 600 млн. долара – най-голямата хакерска атака до момента. В случая са били компрометирани частните ключове, които служат като парола за защита на средствата в криптовалута в портфейлите.

Според доклад на Chainalysis от началото на годината до юли чрез хакерски атаки са открадната криптовалути на стойност 1,9 млрд. долара, в сравнение с малко под 1,2 млрд. долара към същия момент на 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *