Парите в брой в потребителите още дълго ще поддържат високите лихви в САЩ

Потребителите, които имат големи количества пари в брой, още дълго ще поддържат политиката на растящи лихви, прилагана от централните банки, пише в анализ The Wall Street Journal. Изданието припомня, че мерките на американското правителство в борбата срещу пандемията от коронавируса всъщност оставиха в доста добра форма бизнеса и потребителите в САЩ. Натрупаните средства ще означават повече трудности за Федералния резерв да се справи с растящата инфлация.

Очакванията са, че институцията ще предприеме ново повишение на основния лихвен процент със 75 базови пункта през тази седмица – до 4%.

Много анализатори се надяват политиката на Фед да ограничи ръста на инфлацията, но други посочват, че едва ли ще има този ефект, тъй като потреблението слабо реагира на увеличаването на основния лихвен процент. Данните на Министерството на икономиката в страната например показват ръст на потреблението с 0,3% на месечна база през септември.

Като цяло усилията на Фед за намаляване на инфлацията включват опит за реално забавяне на икономиката чрез влошаване на финансовите условия – включително и достъп до финансиране. Ситуацията обаче показва, че за да охлади икономиката, централната банка трябва да увеличи още повече основната лихва.

От 2020 година правителството предприе редица стъпки за подкрепа на домакинствата и в момента те са в доста силна позиция. От средата на 2021 година досега американските домакинства са натрупали около 1,7 трилиона долара. Бизнесът от своя страна се възползва от ниската цена на кредитирането през 2020 година и 2021 година.

Местните власти също имат добри парични резерви, което означава, че САЩ са в много по-добра позиция да посрещнат рецесия спрямо ситуацията през 2007 година и 2009 година.

Един от най-чувствителните на нивото на лихвите сектор е на недвижимите имоти. Там политиката на Фед предизвиква спадове, но като цяло останалата икономика се движи добре. Повечето компании съобщават за ръст на печалбите си и за ръст на потреблението на предлаганите от тях услуги.

Данните от сезона на отчетите в САЩ не са оптимистични за Фед, коментират анализатори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *