?1600 печалба носи легло на морето

Нужни са 100 евтини мотела, половината от които в София

Над 6000 евро за година от двойна стая печелят големите четири – и петзвездни градски хотели в България. 1600 евро на сезон носи едно легло в луксозните хотели по Черноморието. При малките тризвездни хотели на морето печалба на легло е 600-800 евро. Едно легло в хотел в планинските ни курорти осигурява 1000-1500 евро печалба през зимния сезон. Това съобщи Надя Захариева от Българо-американската кредитна банка на строително инвестиционния форум RINFOR.

Над 100 мотела са необходими на страната, за да се развие градският тип туризъм, заяви туристическият експерт Асен Чаушев. Само в София трябва да бъдат построени поне 50 малки мотела, за да задоволят нуждите на средния българин. Те трябва да бъдат до 4 етажа, без асансьор и с цени до 10-15 лв. на легло. Сега средната цена на легло в София е 50-60 лв.

Въпреки прекаленото застрояване по морето, при ясна стратегия черноморската ивица може да поеме още 200 хотела, заяви още Чаушев.

В България няма ясна визия за управление на хотелите. Това, че имаш пари да построиш хотел, не означава, че ще го управляваш, каза Чаушев. Например в лъскави черноморски хотели с 300 легла мястото за хранене е само за 30 човека. Това принуждава туристите, които са платили 100-150 евро за нощувка, да чакат половин час с празни чинии, за да стигнат до сиренето, каза Чаушев. Това е сигнал за криза в управлението в бранша и за липса на квалифициран персонал. Така България се превръща в евтина дестинация. Преди години туристите в българските хотели ядяха черен хайвер и кралски скариди, а сега се хранят на блок-маси с картофи и месо. Така не се прави скъп и печеливш туризъм, заяви Чаушев.

Оптималният размер за градски хотел в България е до 80 легла и 3 – 3+ звезди, заяви Георг Шлегел, директор „Развитие“ в Intercontinental Hotels Group, Германия. Високите лихви и неизгодните погасителни планове са основните пречки за туризма у нас, смятат хотелиерите.

Ивайло ВЕЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *