2040 г. Тракия икономическа зона става въглеродно неутрална

До края на месец март в министерството на иновациите и растежа ще заработи нова мярка за енергийно ефективни технологии, насочена към малки и средни предприятия.

Тракия икономическа зона – една приказка без край | ФИЛИБЕТО

Мярката е безвъзмездна грантова е и от 140 милиона лева, а в момента текат интензивни преговори с Европейската комисия за нейното увеличаване за България, така че вероятно тя ще нарастне с още няколко десетки милиона лева, информира bnr.bg.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при днешното си пощещение в Тракия икономическа зона край Пловдив. Заедно с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов той се срещна с Консултативния съвет към зоната, за да обсъдят зелените инвестиции и прехода към въглеродно-неутрална дейност.

До 2040-та година Тракия икономическа зона е поела ангажимент да стане въглеродно неутрална, съобщи директорът на зоната Пламен Панчев. Това е стратегия от 12 проекта, като във всеки от тях има технологична и социална част. Панчев обясни, че стратегията ще се изпълнява на три етапа – до 2025-та година на компаниите ще бъде данена 40% възобновяема енергия, до 2030-та година ръстът ще е 60 на сто и през 2040-та ще е 100%.

2040 година Тракия икономическа зона става въглеродно неутрална - Новини

преди 1 ден

Идеята за въглеродно-независими индустриални паркове е точно в посоката, в която България трябва да се движи, за да имаме конкуретнта икономическа среда в 21-ви век, обяви министър Даниел Лорер. Договорените за това инвестиции са половин милиард лева, а плановете са за още 1 млрд. лева до края на годината. Лорер съобщи, че България напредва много в дискусиите с Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост. В него са предвидени 400 милиона лева от грандове за операторите на индустриални зони. За тях са планирани още 400 милиона лева от други финансови инструменти като Българската банка за развитие, Фонда на фондовете или Европейската инвестиционна банка, с които в момента се преговаря.

В община „Марица“ и в Тракия икономическа зона се открива новата кампания “Чиста и зелена България“, съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. С общо един милиард лева инвестиции и плановете за догваряне на още половин милиард лева нови инвестиции Тракия икономическа зона е в авангарда в прехода към кръгова икономика, коментира министър Сандов.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *