Инвеститорите влагат повече пари в стоките за да се спасят от инфлацията

Инвеститорите влагат повече пари в стокови фондове, отколкото когато и да било през последното десетилетие, примамени от нажежената инфлация и фючърсния пазар, който им предлага големи печалби.

Пет идеи за инвестиции, ако имате спестени пари

Ограничените доставки на всичко – от алуминий до петрол и зърнени храни, доведоха до поскъпване на суровините до рекордни нива. Същевременно доставките в краткосрочен план се повишават. Това позволява на инвеститорите да постигнат добра възвръщаемост чрез продажба на спот договори и закупуване на по-късни контракти на по-ниски цени, пише Bloomberg.

Инвестициите в стоки се засилват, тъй като мениджърите на фондове се възползват от тази възможност и търсят хедж срещу най-бързия скок на потребителските цени от десетилетия, информира investor.bg.

Citigroup Inc. например оценява вложенията на дребно и на институционални пари в сектора на близо 700 млрд. долара, което е най-много от поне 2007 г. Това вероятно също подхранва ръста на цените на стоките.

Огромните потоци идват, тъй като инфлацията и залозите за лихвите разтърсват пазарите и водят до отстъпление от индексните фондове, които станаха нерентабилни, когато последният бум при суровините приключи преди десетина години. Тогава по-слабото търсене и по-голямото предлагане остави инвеститорите изложени на загуби при продължаване на договорите напред.

Суровините, като например суровия петрол, могат да предложат месечна възвръщаемост от повече от 3% чрез преместване на изтичащите позиции напред с един месец, дори ако директните цени не се променят.

Пазарите на алуминий също се оказват привлекателни за жадните за доходност инвеститори, особено след като инфлацията навреди на възвръщаемостта на други активи. Това пренасочва все повече пари към стоките.

Кризата в Украйна също влияе на пазара на стоки. Засилват се притесненията за доставките на някои метали, включително алуминий и никел, петрол и газ, както и пшеница, от Русия, която е сред водещите производители.

Инвестиции | Съвети

Стоковите борсово търгувани фондове вече държат над 21 млрд. долара – най-много от поне 2007 г., според данни, събрани от Bloomberg. Global Tactical Commodity Fund на First Trust нараства до 2,6 млрд. долара, след като привлече повече пари този месец.

Този бърз растеж обаче крие рискове. Положителната доходност няма да е от полза, ако пазарът внезапно се срине, а при стоките това е често срещан развой.

Големите потоци също могат да доведат до концентрация на голям дял от договорите на пазара, което потенциално може да затрудни влизането в и излизането от позиции без да се нарушават цените.

Засега обаче фондовете не са особено загрижени и смятат, че все още са далеч от опасенията за капацитета.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *