34-годишен сменя арестувания за подкуп Улюкаев

34-годишният Максим Орешкин е новият министър на икономическото развитие на Русия. При назначаването му президентът Владимир Путин направи кратка, но категорична оценка за новия министър:“Доста сте млад, но пък сте зрял и опитен специалист„. Новият министър не е неизвестно име, 34-годишен той вече е работил в банковия сектор преди да се присъедини към министерството на финансите през 2013 година. Миналата година става зам.-финансови министър. Путин посочи, че московчанинът Орешкин въпреки своята младост се ползва с доверие и авторитет не само в банковите среди, но и в цялото общество.

Бившият банкер Максим Орешкин досега беше заместник на уволнения и арестуван за подкуп от 2 милиона долара Алексей Улюкаев. Ексминистърът е обвиняван, че е получил сумата за издаване на положителна оценка, която е позволила компанията „Роснефт“ да придобие държавния пакет акции и мажоритарен дял от 50 на сто в „Башнефт“ – шестия по големина производител на нефт в Русия.Сделката за над 5 милиарда долара беше осъществена през октомври. В съобщението на следствения комитет не се казваше кой е платил подкупа.
Начело на „Роснефт“ е Игор Сечин, смятан на Запад за един от най-важните икономически съюзници на президента Владимир Путин.

От 1991 година досега Улюкаев е най-високопоставеният руски служител, който попада в ареста. Срещу него е възбудено дело за получаване на подкуп в особено големи размери. Максималното наказание за това престъпление, ако бъде доказано в съда, е глоба в размер до 80 до 100 пъти размера на взетия подкуп и лишаване от право да заема определени длъжности в срок от осем до петнайсет години или глоба до 70 пъти взетия подкуп и лишаване от свобода за 8 до 15 години. Спрямо Улюкаев са предприети необходимите оперативно-следствени действия.

Пред съда по-късно арестуваният министър заяви, че не отказва да даде показания, а засега се въздържа от това. „Настроен съм максимално да сътруднича на следствието, за да може моята репутация и доброто ми име да бъдат възстановени след установяването на истината по делото“, заяви той. Защитата му обясни въздържането от показания с изчакването на конкретизираните обвинения и предявяването на доказателствата по делото. Такива на този етап не били представени.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *