410 хиляди декларации за доходите са подадени до момента в НАП

От агенцията смятат, че няма да има опашки защото подаването на декларации е било по-равномерно в сравнение с предишни години, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров. 
В София и в големите градове хората, които са избрали следобеда на 2 май, тогава във всеки един офис или във всяка една поща, е много възможно да се наложи да чакат дълго. Във всеки офис на НАП, пред който след 17.30 часа все още има все още чакащи клиенти, ще обслужи всички желаещи да подадат данъчните си декларации.
По-малко са очакваните декларации, защото безработните, които са около 200 хиляди, вече не трябва да се отчитат пред НАП, съобщиха от агенцията. За задълженията обаче има санкции, ако срокът не бъде спазен.
Изобщо неподадената декларация се санкционира по закон с глоба, достигаща до 500 лева. Законът предвижда до хиляда лева при деклариране на неверни данни, например някой забравен да бъде деклариран хонорар. Целта на НАП никога не е била чрез принуда да възпитава коректно данъчно поведение, но така или иначе неизпълнението на закона подлежи на санкции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *