7-годишен връх в ръста на туристите в света

Броят на чуждите туристи в света е нараснал с 6,4% през първото шестмесечие, невиждан резултат от седем години, благодарение най-вече на двуцифреното увеличение в Средиземноморския регион. Това сочат данни, публикувани късно снощи от Световната организация по туризъм (СОТ) и цитирани от АФП.

От януари до юни туристите са достигнали 598 милиона, което е с 36 милиона повече спрямо първата половина на 2016 г., се посочва в комюнике на организацията към ООН с централа в Мадрид. Институцията обяснява това нарастване с по-голямото доверие на бизнеса и засилващите се желания за посещения в Англия, Китай, Франция и САЩ.

„Първото шестмесечие на 2017 година показва здравословен растеж на все по-гъвкав и динамичен туристически пазар, включително и за дестинации, които миналата година бяха засегнати от въпроси, свързани със сигурността“, коментира генералният секретар на СТО Талеб Рифай.

С особено силен растеж през първото полугодие са се ползвали средиземноморските дестинации, сред които Египет, Тунис и Турция, претърпели терористични атаки през последните години.

Броят на международните туристи към Южна Европа и Средиземноморието се е повишил с 12%, към Близкия изток – с 8,9%, а към Северна Африка – с 16%. За цяла Европа увеличението е 7,7%, в сравнение с 7,6 на сто за Африка, 5,7% за Азиатско-тихоокеанския регион, 6% за Южна Америка и 2 на сто за Северна Америка, където силните данни в Канада и Мексико компенсират спад в САЩ, информира monitor.bg.

СОТ очаква туристите по света да се увеличат с 3-4 на сто за цялата 2017 г. През 2016 г. броят на международните туристи в света нарасна с 3,9% спрямо 2015-а до 1,23 милиарда души, припомня АФП.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *