ООН: Израелските ограничения задушават икономиката на Витлеем

Израелските ограничения задушават икономиката на Витлеем и околностите на града на окупирания Западен бряг. Този извод се съдържа в доклад на Бюрото за координация по хуманитарните въпроси на ООН, публикуван една седмица преди папа Бенедикт Шестнайсети да посети Витлеем.
„Израелските мерки намалиха радикално пространството, с което могат да разполагат жителите на Витлеем, като изложиха на риск икономическото и социалното развитие на цялата витлеемска община“, се отчита в документа.
Палестинците имат достъп само до 13 процента от 660 квадратни километра от витлеемската община заради разширяването на израелските селища, заради изграждането на разделителната стена на Западния бряг, за която Израел твърди, че е антитерористична преграда, както и заради това, че повечето от земите в района са включени в така наречената зона С, в която планирането и строителството става по нареждане на израелските власти, се посочва още в доклада на бюрото на ООН. „В резултат на това потенциалът за разширяване и за развитие на жилищните и на индустриалните райони на Витлеем е ограничен, както и достъпът на общината до природните ресурси“, се заключава в документа.
Папа Бенедикт Шестнайсети ще посети Витлеем на 13 май и ще отслужи литургия там. По време на престоя му на Западния бряг той ще се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас.

Франс прес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *