Чешкото контраразузнаване разкрива и икономическия шпионаж

Руските агенти са били сред най-активните, прокарвайки интересите на Русия в Чехия , включително чрез политиката. Това се казва в Доклада за 2008 на чешкото контразузнаване, традиционно публикуван и в интернет.

Според документа руските агенти са търсили контакти с членове на парламента, с техни асистенти, отговарящи за международните връзки в политически партии.

Чешкото контраразузнаванеконстатира увеличаване на активността и на броя на руските шпиони, дори за пробуждане на “спящи”.

Подобни изводи бяха изказани преди седмици при дипломатическия скандал между Русия и Чехия и последвалото изгонване на дипломати и от двете страни.

Говори се за влияние върху граждански движения и позиции, в международни организации , за връзки с политици и техни сътрудници, с начало още през 1990 г , по теми като изграждането на американския радар в Чехия, за позиции по руско-грузинския конфликт и др.

В сферата на икономиката и научно-техническия шпионаж чешкото контраразузнаване също се е занимавало с конкретни случаи и заплахи, се казва в Доклада за 2008-а година. И в тази сфера руската дипломация и разузнаване засилват влиянието си върху икономическата структура, информационния капацитет. Говори се и за енергийната сфера.

Като минимални се определят влиянието и щетите от гледна точка на риска за държавата от други разузнавателни служби.

Говори се и задействията на засечените в Чехия рускоезични и кавказки престъпни групи. За наркотрафика и за нелегалната търговия, в които са замесени и балкански престъпни групи. Срещу това се препоръчва и по-бързата евроинтеграция на страните от Балканския регион.

Активизиране, професионализация и политизиране се отбелязва за вълната за екстремизма и неонацистката сцена в Чехия. Някои от тези движения вече са и официално признати и политически партии, участващи и в парламентарната надпревара като Работническата партия и Националната партия, припомнят службите.

Докладът за 2008 г на чешкото контраразузнаване съдържа 22 страници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *