Златото се приближи до 500 долара, петролът регистрира спад

Златото се повиши до нов 28-годишен максимум при ниво от 499.30 долара по време на азиатската борсова сесия, след като стартира търговията си със значително повишение спрямо нивото си на затваряне от миналата седмица при 492.30 долара на щатската борса.

Към момента благородният метал се търгува с повишение от 6.30 долара, или 1.3%, до ниво от 498.60 долара за тройунция с доставка през декември.

Анализатори коментират, че най-вероятно цената на метала се е насочила и ще тества психологическото ниво при 500 долара, като в случай, че това ниво бъде трайно преодоляно, повишението при метала може и да продължи към 510-520 долара за тройунция до края на годината.

Поскъпването на златото става успоредно с повишението на щатския долар, към което традиционно движението в цената на благородния метал е силно обвързано.

Според пазарните участници ръстът в цената на златото се предопределя от опасенията на инвеститорите за инфлация в САЩ, което насочва големи институционални инвеститори към вложения в метали.

Силен ръст отбеляза и цената на среброто, което добави близо 1.5% към стойността си спрямо затварянето на метала на нюйоркската стокова борса при ниво от 8.1610 долара за тройунция.

На фона на повишението на металите спад регистрира цената на петрола. Тя се понижи с 0.825 долара, или 1.4%, до ниво от 57.875 долара за барел суров петрол с доставка през декември по време на азиатската борсова сесия.

Анализатори обясняват поевтиняването с прогнозите за относително топло за сезона време в САЩ в началото на тази седмица. Движението в цената на “черното злато” е изключително обвързано с прогнозите за времето в най-големият световен потребител на суровината.

В петък щатските индекси се търгуваха с намалено работно време поради Деня на благодарността и приключиха деня с минимален ръст, като технологичният Nasdaq и Dow Jones завършиха с повишение от по 0.1%.

Японският Nikkei 225 приключи днешния ден с нов петгодишен максимум, след като добави 1.4% към стойността си до ниво от 14.986.94 пункта, не успявайки да преодолее психологическите 15 000 пункта.

Ръст отбелязаха и останалите азиатски индекси, като тайванският претеглен индекс завърши деня с повишение от 1.2% до ниво от 6 203.84 пункта, а корейският KOSPI завърши деня с минимално повишение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *