Най-модерният оптичен носител побира 63 пъти повече файлове

Нов диск пази музиката 50 г.

Цената е 100 долара, работи с помощта на светлината

Компанията Maxell обяви, че следващата година пуска на пазара оптични дискове, които могат да поберат 63 пъти повече информация от досега използваните носители. Дисковете са с диаметър 13 см и са малко по-тънки от познатите досега DVD. Записването на информацията при тях става на принципно нова технология, известна като холографска памет. Именно тя позволява да ги наречем не просто „подобрен“ вариант на досега съществуващите носители, каквито са вече разработените стандарти HD-DVD и Blu Ray, а принципно нов продукт, който носи и много перспективи.

Новата технология при записването на информация, както изтъкват учените от американската компания InPhase Technologies, се базира на използването на чувствителни към светлината кристали. В хода на записа лазерният лъч се разделя на два снопа и единият от тях се пропуска през полупрозрачен материал, който изпълнява ролята на филтър – именно в този момент става кодирането на информацията. След това двата снопа отново се съединяват и, попадайки върху светлочувствителната повърхност на диска, съхраняват данните. Информацията ще се пази най-малко 50 години, гарантират производителите. Очакваната цена при появата му на пазара е около 100 долара.

При HD-DVD и Blue-Ray стандартите се прилага познатата лазерна технология на запис както при DVD, но усъвършенствана, което им позволява да събират по-голям обем информация. Въпреки това техният максимум е „едва“ 60 гигабайта за HD-DVD и 200 гигабайта за Blu-Ray. Повечето компютърни фирми и производители на филми вече се ориентират към един от двата конкуриращи се стандарта, към които Maxell и InPhase сега добавят нов.

Докато при тези технологии записването на данни е на принципа „един байт информация един път“, то холографията позволява да се записват и разчитат много повече байтове едновременно, твърди представител на InPhase Technologies. Именно това прави възможна непостижимата до този момент бързина при предаване на информация – десет пъти по-бързо, отколкото при обикновените DVD. При това четенето и записът могат да протичат едновременно. Тази технология дава възможност и за пресъздаване на триизмерни изображения при разчитането на цифровите данни. 300 гигабайта съвсем не е максимумът, твърдят инженерите. В перспектива те имат намерение да пуснат носители с обем 1,6 терабайта, които ще могат да се разчитат със скорост 120 мегабайта в секунда, което надвишава 340 пъти обема на сегашните дискове и е 20 пъти по-бързо. Но това ще се случи в по-далечно бъдеще. Реалните носители, които ще могат да се купят догодина, ще предават данни със скорост 20 мегабайта в секунда. Според експерта по технологии Ханс Кауфел от лабораторията на IBM в Калифорния предимствата на новия оптичен носител като обем и бързина са безспорни, но сега остава потребителите да се убедят и в неговата надеждност.

Идеята за холографската памет е предложена за първи път още през 1963 г., но тогава не успява да привлече достатъчно голям интерес.

Радослава Григорова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *