Blockchain революцията и Bitcoin манията

Блокчейн-революцията

Едно от най-важните открития на 2017 е блокчейн „революцията“. В нея има колосален потенциал да промени съществото на начина, по който се прави бизнес.Това не е откритие на 2017, но през тази година има истински бум на създаване на алтернативни системни решения, базирани на блокчейн, на практика всяка област на обществено развитие –банкови, бизнес и обществени системи.

Търсенето на софтуерни и хардуерни продукти, базирани на блокчейн технологията, получила широка обществена разпознаваемост покрай биткойн, нараства изключително бързо, съобщава Bloomberg.         

Това създава нови възможности за растеж и развитие на утвърдени технологични компании като IBM, чийто бизнес се намира в застой от известно време.

От International Business Machines (IBM) очакват една сериозна част от предоставяните от компанията центрове за данни да бъдат наети от компании, разработващи софтуерни продукти, базирани на блокчейн технологията. А тенденцията е относителният дял на приходите от блокчейн технологията да се увеличава, обясняват от компанията.
Според проучване на анализаторската компания Markets & Markets, търсенето на базирани на блокчейн продукти ще достигне 7.7 млрд. долара годишно през 2022 от 242 млн. долара през 2016 г. Именно този интензивен растеж отразява големите надежди, които компаниите като IBМ възлагат на технологията.

Според проучване на Juniper Research 6 от всеки 10 големи корпорации обмислят внедряването на блокчейн технологията в ежедневните си дейности. Технологията ще позволи на редица компании в различни сфери на икономиката да подсигурят записите на различни видове плащания и трансфери на стоки.

Най-облагодетелствани от развитието на технологията обаче ще бъдат технологичните компании. Според Сюзън Юстис, главен изпълнителен директор на WinterGreen Research, внедряването на блокчейн технологията ще увеличи продажбите в сферата на облачните технологии и сървъри с 35%. В близките 5 години развитието на технологията ще предразположи много компании да предпочетат използването на облаци за съхранението на данните си, вместо поддържането на собствени центрове за данни, обясняват от анализаторската компания.

„Блокчейн вдъхва нов живот на някои от продуктите, които предлагаме“, обяснява Джери Куомо, ръководител на отдела IBM Blockchain. Сигурността на технологията е най-голямото и предимство. Тя позволява сигурното записване на транзакции между две компании, които правят бизнес заедно. Блокчейн също така позволява съхранението на повече информация от традиционните бази данни.

„Блокчейн е един от най-перспективните сектори в областта на технологиите“, коментира Роджър Кей, президент на Endpoint Technologies Associates. „Технологията създава сериозни възможности за развитие за компании като IBM, Microsoft и Oracle, защото генерира голям обем от приходи, свързани с продажбата на оборудване, софтуер и други свързани със създаването на блокчейн инсталации.“

 Bitcoin манията, привърженици и критици

Невижданият ръст на водещата криптовалута – биткойн, бе една от големите сензации на 2017 година. По всичко изглежда, че темата ще предизвиква разрив в мненията и през новата година.

Цената на биткойна скочи с 1300% през 2017-а. И въпреки че през последните месеци криптовалутата получи похвали, тя продължава да е обект на критики от много от водещите финансисти в света.

Те предупреждават най-вече за нестабилната цена и липсата на регулация, посочва CNN, която събра най-впечатляващите мнения за биткойна от изминалата година.

Привържениците

„Ако биткойнът стане дигиталния еквивалент на златото, валутата ще има и още страхотен потенциал“, каза милиардерът и инвеститор Питър Тийл, който е един от първите, дръзнали да инвестират във Facebook. Според него много хора подценяват водещата криптовалута.

„Това е най-голямата технология, създадена след интернета. Това е социологическа трансформация, това е движение“, заяви венчър капиталистът от Силициевата долина – Тим Дрейпър.

Дрейпър, който през годините е подкрепял Tesla и Skype, инвестира биткойн преди три години, купувайки хиляди виртуални монети, всяка от които сега струва над 13 000 долара.

„Дългосрочно, това е актив за трилион долара“, смята Камерън Уинкълвос, съосновател на борсата „Джемини“ и първият биткойн милиардер. Той и неговият брат близнак – Тейлър, купуват криптовалута на стойност 1 млн. долара през 2013 година. Пет години по-късно състоянието им възлиза на над 1 млрд. долара.

Критиците

„Ако сте достатъчно глупави, за да ги купите, ще платите цената един ден“, твърди Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase (JPM), през октомври, предвиждайки, че правителствата в крайна сметка ще „смажат“ пазарите на биткойн. Даймън често критикува валутата, наричайки я „измама“. Банкерът дори заплаши, че ще уволни служители си, които го търгуват с биткойн.

„Това не е стабилен източник и не представлява законно платежно средство. Това е изключително спекулативен актив“, каза миналия месец Джанет Йелън, председател на Федералния резерв. Все пак тя отхвърли притесненията, че балон на пазара на криптовалутата ще доведе пълна финансова криза. Йелън смята, че биткойнът представлява „лимитиран“ риск.

„Нещо, което се променя с 20% за една нощ, не се усеща като валута. Това е средство за извършване на измами“, на мнение е изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн през ноември. Неговата банка към момента не желае да влиза в играта с криптовалути, но той си остави вратата отворена за в бъдеще, ако биткойнът стане по-стабилен.

Петър Къртев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *