BP с първа годишна загуба от десетилетие

BP публикува целогодишна загуба за изминалата година в размер на 5.7 милиарда долара. Това в сравнение с нетна печалба от 10 милиарда долара за фискалната 2019 година.

Снимка: iStock

Анкетираните от Refinitiv анализатори очакваха нетна загуба за цялата година от 4.8 милиарда долара.

Изпълнителният директор на BP Бърнард Луни определи 2020 г. като „ключова година“ за компанията и „най-трудната в кариерата ми“. Това бе и първата годишна загуба за компанията от близо десетилетие.

BP също отчете нетна печалба за четвъртото тримесечие от 115 милиона долара, оставайки под средните очаквания на анализаторите от 285.5 милиона долара.

Компанията заяви, че целогодишните й резултати се дължат на по-ниските цени на петрола и газа, значителни отписвания от проучванията, натиск върху маржините на рафинирането и понижено търсене. Компанията предупреди, че продължаващата пандемия от коронавирус ще продължи да оказва влияние върху нейната ефективност.

Резултат с изображение за „BP“
„Определено е трудно тримесечие в края, предполагам, наистина трудна година за всички. И резултатите ни за цялата година бяха силно засегнати от Covid “, каза Бърнард Луни, изпълнителен директор на BP, пред CNBC „Squawk Box Europe“ малко след публикуването на резултатите.

„Имахме най-лошата рецесия, предполагам, в света от 40-те години насам. Мисля, че беше брутална година за петролния бизнес – отрицателни цени, търсене на гориво с 14% надолу, авиация с 50% по-слаба и, разбира се, имахме корекции в нашите планирани цени, което доведе до обезценки и отписвания.“

Последните данни на BP идват, когато енергийните компании се опитват да докажат на инвеститорите, че са спечелили по-стабилна основа на по-силни цени на суровините.

Резултат с изображение за „BP“
Миналата година петролната и газовата промишленост изпадна в трудности, тъй като пандемията от коронавируса съвпадна с исторически шок на търсенето, спадане на цените на суровините, изпаряване на печалбите, безпрецедентни отписвания и десетки хиляди съкращения на работни места.

Вероятно ще стане известна като най-лошата година в историята на петролните пазари, каза преди това ръководителят на Международната енергийна агенция.

Най-големите световни петролни и газови компании сега се опитват да я оставят зад себе си, като вместо това се обръщат към перспективата за икономически възстановяване през 2021 г. и се надяват на възстановяване на търсенето на горива през следващите месеци.

Луни описа 2020 г. като „ключова година“ за компанията и „най-трудната в кариерата ми“.

„Добрата новина е, че бизнесът продължи да се развива наистина много, много добре и съм изключително благодарен на нашия персонал по целия свят за това. Силна безопасност, силна надеждност, изпреварване на плана за поемане на разходи … и нетен дълг по-нисък от 39 милиарда долара “, каза Луни.

Резултат с изображение за „BP“

Нетният дълг е спаднал с 1.4 млрд. долара през четвъртото тримесечие и 6,5 млрд. долара през 2020 г., за да достигне 39 млрд. долара. Луни заяви, че това показва, че компанията е на път да достигне нетен дълг от 35 милиарда долара.

BP претърпя стратегически „масивна“ година, каза Луни, добавяйки, че масовото пускане на ваксините Covid „може само да доведе до добри перспективи за предстоящата година“.

Акциите на BP поевтиняха с над 3% във вторник сутринта. Цената на акциите на фирмата се е покачила с около 6% до момента, след като миналата година загуби почти 46%.

Резултат с изображение за „BP“

Цени на петрола

Във вторник сутринта фючърсите на суров петрол Brent се търгуваха на 56.85 долара за барел, което е с около 0.9% по-високо, докато американските междинни фючърси на Западен Тексас бяха 54.11 долара, около 1% по-високи.

Цените на петрола непрекъснато се подобряват от началото на годината, подкрепяни от продължаващите съкращения на производството и масовото пускане на ваксините Covid.

Големите компании, включително МАЕ и ОПЕК, предупредиха, че перспективите за петролния пазар през 2021 г. все още са помрачени от пандемични страхове.

Повишаването на случаите на коронавирус през последните седмици доведе до подновени мерки за блокиране и ограничения за пътуване в някои страни.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *