Daimler представя „конкурент на Tesla“

Най-новият изцяло електрически луксозен автомобил от Mercedes-Benz има потенциала да подобри възприемането на цялата марка и ще бъде „конкурент на Tesla“, според Deutsche Bank.

 

Снимка: iStock

Анализатори от банката заявиха в понеделник, че пускането на луксозния седан EQS в пълен размер „може да промени играта“ за собственика на Mercedes Daimler, както и за други германски производители на оригинално оборудване (OEM), като конкурентите Volkswagen Group и BMW.

Акциите на Daimler поскъпнаха близо 2% при търговия във Франкфурт в понеделник, а акциите на Tesla поскъпнаха с над 3% в Ню Йорк.

Daimler пак става Mercedes-Benz - Autoobserver.bg | Автомобилен наблюдател - Вашият интелигентен пътеводител в моторизираната вселена
EQS трябва да стартира в четвъртък, а анализаторите на Deutsche Bank, водени от Тим Рокоса, „вярват, че автомобилът вероятно ще постави еталон по отношение на техническите характеристики, както и дизайна и качеството“ при акумулаторните електрически превозни средства (BEV), информира infostock.bg.

Автомобилът ще бъде първият Mercedes в новата си специална архитектура на електрически превозни средства и ще има пробег до 770 км (478 мили). Това ще го направи електромобила с най-голям обхват на пазара, казаха анализаторите, конкурирайки се с може би само с Model S Plaid + на Tesla.

Прогнозният обхват на Tesla Plaid е 628 км, а Plaid + трябва да може да изминава 837 км, но анализаторите на Deutsche Bank отбелязват, че това са приблизителни данни от компанията.

Качеството на интериора на EQS и включването на новия хипер екран „прави EQS вероятно първият истински „луксозен BEV“ на пазара“, казват анализаторите. Хипер екранът на Mercedes, представен по-рано тази година, превръща почти цялото табло в дисплеен интерфейс, който използва софтуер с активиран изкуствен интелект.

Daimler и Geely създадоха съвместно предприятие | auto motor und sport
Екипът на Deutsche Bank също заяви, че новият седан може да спомогне за пренасочването на общественото възприятие на Mercedes от наследения автомобилен производител към луксозна компания за електрически превозни средства, „което трябва да бъде оценено от инвеститорите“.

Deutsche Bank до голяма степен се възползва от Daimler и има целева цена от 80 евро (95 долара) за акциите, което предполага, че акциите имат потенциал да се покачат с повече от 6% от текущите си нива. Германската банка харесва стратегията на групата за електрически превозни средства, която се фокусира върху луксозната марка Mercedes-Benz за увеличаване на печалбите, тъй като маржовете са по-широки в премиум края на автомобилния пазар.

Daimler, подобно на други европейски производители на автомобили, води монументална промяна в прехода от автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, в полза на електрическите превозни средства.

Европа стана най-големият пазар в света на електрически превозни средства през 2020 г. на фона на натискане на педала към метала за увеличаване на внедряването на електромобили, със сериозни глоби за автомобилни производители, чиито автопаркове не отговарят на новите цели за емисии и щедри стимули за купувачите.

Daimler Mobility | Daimler > Company > Business Units > Daimler Mobility AG
Преминаването към електрическите превозни средства в Европа е от полза за местните производители и до голяма степен идва за сметка на Tesla. Обемът на доставките на Tesla на 18-те ключови европейски пазара е спаднал с 12% през 2020 г. спрямо нивата от 2019 г., сочат данни, събрани от официални източници от автомобилния анализатор Матиас Шмид.

Според Шмит, който публикува Европейския доклад за електрическите автомобили, това е довело до това, че пазарният дял на Tesla на ключовия европейски пазар на акумулаторни и електрически автомобили е намалял повече от наполовина – от 31% през 2019 г. на 13.2% през 2020 г.

Tesla контролира 7.5% от европейския пазар срещу 7.7% на Daimler досега през 2021 г., според Шмит, въпреки че американската компания, ръководена от Илон Мъск, се очаква да завладее повече пазарен дял с напредването на годината, тъй като графикът на доставките й е претеглен към края на всяко тримесечие.

Coronavirus: Daimler Shuts Down Production in Europe Due to Outbreak

Анализаторите смятат, че EQS „има потенциал да промени възгледите на инвеститорите за това, на което са способни някои традиционни автомобилни производители в този нов свят на електромобили, подкрепяйки кратните акции“.

Акциите на Volkswagen са най-известният наследник на вниманието на инвеститорите на фона на бум на електрически превозни средства, като акциите в групата са се увеличили с 57% тази година, тъй като пазарът започна да го третира като EV акция, която да съперничи на Tesla, NIO и XPeng. Акциите на Daimler нарастват с 33% досега през 2021 г.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *