Eвропейските пазари – апатия по време на вот

Eвропейските пазари на акции са твърди апатични и без определена ясна тенденция, тъй като ушите и очите на инвеститорите са обърнати изцяло към президентската надпревара в САЩ. Дори лекото настроение от вчерашния ден, когато ФБР даде още едно рамо на бившия си висшестоящ началник – ексдържавния секретар Хилари Клинтън и с това леко оживи пазарите, днес отново е помрачено.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 1,5%, регистрирайки най-солиден дневен ръст от 22-ри септември насам, докато американският широк индекс S&P500 се повиши с цели 2,22%, бележейки най-доброто си представяне от месец март. Иначе „пледоарията“ на ФБР в полза на Клинтън  провокира солиден риск-апетит на световните финансови пазари, тъй като инвеститорите започнаха отново да вярват в предстоящата победа на Хилари Клинтън, която би запазила настоящото политическо и икономическо статукво в страната. Победата на демократичния кандидат Клинтън се възприема като възможност за по-голяма стабилност на финансовите пазари спрямо евентуална победа на републиканеца Доналд Тръмп, която би провокирал нестабилност поне в краткосрочен план. Явно внушенията, че Тръмп е непредвидим се превърна в основна мантра на неговите противници, които му приписват влияние върху всичко, което се случва под небето не само в САЩ, но и по света.

В очакване на резултатите от днешния вот на американците за нов президент, търговията на европейските пазари е много предпазлива и колеблива, като общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,06%, докато немският индекс DAX и френският CAC40 се понижават съответно с 0,22% и с 0,03%, тъй като инвеститорите реагират леко негативно на слаби данни за търговските баланси на Германия и Франция, както и серозен срив на индустриалното производствовъв водещата европейска икономика през септември.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,1% въпреки информацията за по-слаби данни за индустриалното и промишленото производство в Обединеното кралство през септември.

Ръст с 4,87% бележат акциите на Crédit Agricole SA, след като френската банка отчете удвояване на печалбата си до 1,86 млрд. евро през третото тримесечие. По-добри финансови резултати се отразяват позитивно и на Associated British Foods PLC, чийто акции нарастват с 5,14%. На другия полюс са акциите на ArcelorMittal, които се понижават с цели 6,62%, тъй като производителят на стомана изрази предпазливост, че неговата печалба може да пострада през текущото тримесечие с оглед на по-високите цени на коксовите въглища и на падащите цените на американската стомана.

Фючърсите на трите водещи американски фондови индекси бележат слабо понижение преди старта на търговията на „Уолстрийт“, като и тук инвеститорите са в очакване на изхода от президентската надпревара. Подновените очаквания, че Хилари Клинтън ще поеме управлението на Белия дом, изстреляха в понеделник нагоре индекса на сините чипове DJIA с 2,08%, технологичния индекс Nasdaq – с 2,37% и широкия индекс S&P500 – с 2,22%. Преди днешното отваряне на американските пазари и трите индекса бележат слаби понижения с между 0,14% и 0,21%, въпреки че мнозинство от последните проучвания на общественото мнение дават преднина на Клинтън спрямо Тръмп, която обаче е от порядъка между 2 и 4 процента.

Според настоящата търговия на опции на фондовите индекси, ако Хилари Клинтън спечели президентска надпревара, незабавната реакция ще бъде нарастване на индекса S&P500 с около 1%, докато победа на Доналд Тръмп ще доведе до негов първоначален спад с около 4 на сто. Тогава помислете за кого ще гласувате, преди да си опитате щастието си на борсите…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *