Ерата на хлебарките: как оцеляват стартъпите еднорози, когато финансирането спре

Години наред да станеш „еднорог“ беше основната цел на стартиращите компании. Сега, когато рисковото финансиране пресъхва и оцеляването на много млади фирми е под съмнение, друго създание е основаната тема за разговори: хлебарката.

Рискови капиталисти и технологични лидери се събраха в Сингапур през последните седмици, за да участват в редица високопоставени годишни конференции, отбелязвайки грандиозното парти на града-държава по случай излизането от Covid. И все пак изчезнаха блясъкът и приказките за светкавично мащабиране и вместо това участниците се съсредоточиха върху драстичната необходимост от пестене на пари и потъмняващото бъдеще.

„Идва времето на хлебарките – направете каквото е необходимо, за да оцелеете“, каза Теса Виджая, съосновател на Xendit, фирма за дигитални разплащания, оценена на 1 милиард долара, по време на панелна дискусия, модерирана от партньора в Square Peg Capital Пируз Сабунчу. „Малко е гадно, но някак си работи. Ако можете да оцелеете следващите две, три години, вероятно ще процъфтявате.“

През последните няколко години Югоизточна Азия привлече изобилен капитал от инвеститори, нетърпеливи да заложат на една от най-бързо развиващите се интернет икономики. Постоянно нарастващите екипи бяха норма в богато финансираните компании и за много млади лидери и персонал това беше единствената среда, която някога са познавали.

Сега стартиращата екосистема е изправена пред насрещен вятър. Глобалното рисково финансиране се срина до 74,5 милиарда долара през последните три месеца, което е най-ниското му ниво от девет тримесечия, според CB Insights. Това представлява тримесечен спад от 34%, най-големият от десетилетие.

„Парите не са само крал, те са крал, кралица и всичко останало“, каза Радж Гангули, който създаде B Capital Group със съоснователя на Facebook Едуардо Саверин, на SuperReturn Asia – конференция, която привлече рекордните 1500 висши ръководители. „Голяма част от това, което правим, е да настояваме компаниите да водят по-реалистични дискусии за парите в брой.“

Това мнение беше повторено от Джени Лий, управляващ партньор на GGV Capital и една от най-търсените фигури, които говориха на пет конференции, включително Forbes Global CEO Conference и Milken Institute Asia Summit.

„За моите 22 години като инвеститор това вероятно е най-сложната среда в световен мащаб“, каза Лий на конференцията Tech in Asia на 21 септември, проведена шест етажа под SuperReturn Asia в Marina Bay Sands. Най-важното нещо, което трябва да запомните по време на спад, каза тя, никога не е оценката, а „способността ви да имате пари в брой“.

Нейната фирма за рисков капитал съветва своите компании от портфейла да имат достатъчно пари, за да останат на повърхността в продължение на 36 месеца, без да се налага да набират допълнителни средства. Около 80% от тях сега са в тази среда, каза Лий, която стартира първия офис на GGV в Китай през 2005 г. и сега ръководи дейностите на фирмата по набиране на средства в САЩ.

След като достигнаха главоломни оценки, технологичните компании по света преживяха най-лошата година от живота си на фона на растящата инфлация и повишаването на лихвените проценти. Мнозина съкращават работни места и затварят части от операциите си, за да укрепят балансите си преди потенциална рецесия.

В Югоизточна Азия Sea Ltd. и Grab Holdings Ltd., най-големите технологични компании в Сингапур, са емблематични за тази нова реалност: техните търгувани в САЩ акции загубиха повече от половината от стойността си тази година и Sea предупреди, че не очаква да успее за набиране на средства на пазара.

Първият ден на инвеститора на Grab съвпадна със седмицата на състезанието във Формула 1 в Сингапур в началото на месеца, като бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и заместник-председателят на General Atlantic Аджай Банга бяха сред някои от 90 000 делегати в града. Висшите ръководители на Grab се опитаха да уверят акционерите, че се приспособяват към спада и ускоряват усилията за обръщане на години на загуби.

Шайлендра Сингх, управляващ директор на Sequoia Capital India, каза, че основателите не трябва да се страхуват от набирането на средства при по-ниска оценка.

„Кръговете надолу са като вашия изпит по математика за 10-ти клас: може да увеличи тревогите ви в този момент, но в дългосрочен план това няма значение“, каза Сингх. „Ако и когато излезете на борсата, ще се сблъсквате с пазарни колебания през цялото време.“

Основателите, които са преминали през предишни цикли, остават оптимистични относно перспективите пред компании с доказани бизнес модели.

Джулиан Тан, основател на стартъп, чието приложение FastGig свързва работодатели с търсещи работа на непълно работно време, каза, че не е имал проблеми с набирането на средства тази година и е получил обаждания от инвеститори, търсещи устойчиви бизнеси, които се опитват да се справят със социални проблеми. Той каза, че Югоизточна Азия досега е имала малко услуги за физически и полуквалифицирани служители, които съставляват по-голямата част от работещото население.

„Не толкова добрите стартиращи компании бяха филтрирани. Сега е моментът истинските стартиращи фирми да блеснат, да излязат и да съберат средства от ценни инвеститори“, каза Аунг Кяв Мо, който продаде част от своята 19-годишна разплащателна компания 2C2P на Ant Group Co. тази година. „Не можем да отидем и да купим $1 приходи с $2 субсидия, използвайки парите на инвеститорите. Това трябва да спре.”

Както и при предишни спадове, ефективността се очертава като ключов фокус.

„Това беше дума, която не беше използвана от години“, каза Гангули от B Capital. „Винаги ставаше въпрос за растеж, растеж, растеж. Сега говорим много за ефективност.“

Патрик Као, президент на най-голямата интернет компания в Индонезия GoTo, каза, че фирмата му ще се съсредоточи върху намаляване на субсидиите и рационализиране на оперативните разходи, като същевременно предлага услуги, които търговските партньори могат да монетизират допълнително. „Ускорихме целите си за рентабилност“, каза той, „но все още има много работа за вършене.“

Главният конкурент на GoTo Grab омаловажи дългогодишния си лозунг да бъде „водещото супер приложение в Югоизточна Азия“, мощният лозунг, който помогна на компанията да набере милиарди долари от инвеститори, включително SoftBank Group Corp.

Неговата новодефинирана цел, публикувана в презентационните слайдове за деня на инвеститора, подчертава намерението му да стане по-фокусиран след изгарянето на пари от самото начало: „Най-голямата и най-ефективна платформа при поискване в Югоизточна Азия, която позволява местна търговия и мобилност.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *