Червена вълна залива криптопазара, биткойн се готви за тест

Биткойн и други криптовалути поевтиняват в четвъртък в очакване на ключови данни за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно през деня, съобщава MarketWatch. Напоследък забележителното при биткойн е липсващата волатилност, така че реакцията му спрямо данните ще е ключов тест на този тренд.

Цената на биткойн се понижава с по-малко от 1% през последните 24 часа и се задържа на ниво от над 19 хиляди долара – в дъното на диапазона 19-20 хиляди долара, в който най-голямата криптовалута се движи от началото на септември. Накъде ще се насочи цената на токена след това вероятно ще стане ясно от публикуването на индекса на потребителските цени в четвъртък.

„Целият свят очаква данните за инфлацията в САЩ, за да прецени следващите движения на Федералния резерв“, заяви Стефан Ръст, основател на Truflation. 

Фед агресивно затяга финансовите условия през тази година на фона на нажежената инфлация, повишавайки лихвите в процеса, което удари апетита за риск на инвеститорите. Междувременно корелацията между криптовалутите и акциите нараства, като цените на токените се понижават успоредно с индексите Dow Jones и S&P 500.

Данните за потребителските цени ще бъдат следени отблизо преди следващото решение за лихвите на централната банка в началото на ноември. Представителите на Фед заявиха ясно, че остават решени в борбата с инфлацията въпреки нарастващия риск от икономическо забавяне.

„Ако индексът за потребителските цени или базовата инфлация са по-високи от очакванията на пазара… пазарите ще се понижат отново заради правилните нагласи, че Фед ще продължи със стратегията си на затягане и можем да очакваме по-решителни действия през ноември“, коментира Ръст.

Едуард Моя, анализатор на Oanda, посочва, че „ако инфлацията остане гореща, биткойн ще бъде уязвим да тества дъната от миналия месец точно преди нивото от 18 хиляди долара“.

Данните за инфлацията няма да са само катализатор за следващото движение в цените на биткойн, но и ще са предизвикателство за скорошната му ценова стабилност спрямо акциите. Известен със своята волатилност, биткойн е забележително стабилен напоследък, като цената му се движи в диапазон от между 19 и 20 хиляди долара през септември, докато основните борсови индекси изпратиха най-тежкия си месец след разпродажбите през март 2020 г.

Някой анализатори разглеждат липсата на волатилност като знак, че цените криптовалутите са достигнали дъното след тазгодишния мечи пазар, в който навлязоха. Цената на биткойн се понижава с над 60% спрямо най-високото си ниво в историята, което достигна през ноември 2021 г. Други виждат в успокоението просто затишие преди буря.

„Крипто все още има пари от TradFi, за да се отърси, преди да видим дъното“, смята Ръст, като под „TradFi“ има предвид традиционните финанси или инвеститори, които са навлезли в криптосвета за пръв път в условията на бичия пазар за биткойн, който започна в края на 2020 г. Данните за инфлацията, които в миналото са палили искрата на големи ралита и сътресения, имат потенциала да променят този процес. Вероятно е и четвъртък да се окаже просто още един скучен ден на криптопазарите.

Отвъд биткойн – етер – втората по големина криптовалута, поевтинява с 2% до 1275 долара към обяд българско време. По-малките криптовалути и алткойните са на червена територия, като солана поевтинява с 5%, а кардано – с 8%. Подобна е ситуацията и при мемекойните, където цената на доджкойн се понижава с 4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *