Бивш шеф на рекламата в Google прави стартъп за търсене в „Web3“ с подкрепата на Coinbase

Бивш топ изпълнителен директор на Google иска да улесни търсенето в блокчейна с новата си стартъп компания.

Шридхар Рамасвами, който ръководи рекламния бизнес на интернет гиганта от 2013 до 2018 г., стартира нова компания, наречена nxyz. Компанията  стартира официално в сряда след привличане на инвестиции от няколко водещи инвеститори.

Въоръжен с набор от изтъкнати връзки в Силициевата долина, Рамасвами осигури финансиране от 40 милиона долара през май, за да създаде nxyz като отделна организация от Neeva, търсачка, фокусирана върху поверителността, която той също притежава. Кръгът беше воден от Paradigm, крипто и „Web3“ търговец. Coinbase, Sequoia и Greylock – където Ramaswamy е партньор – също инвестираха в стартъп компанията. Рамасвами ще остане главен изпълнителен директор на Neeva, докато ръководи и nxyz.

Nxyz беше замислен по-рано тази година от екип от инженери на Neeva, търсачка, която не включва никакви реклами и блокира онлайн инструменти за проследяване. Рамасвами изгради Neeva през 2019 г., след като година по-рано напусна поста си на старши вицепрезидент на рекламния бизнес на Google за 150 милиарда долара, който според него беше крайно разочарован с безмилостния си фокус върху поддържането на растеж за сметка на потребителите.

В публикация в блог през март на уебсайта на Neeva, nxyz е описан като „експеримент, пренасящ същия потребителски етос на търсенето на Neeva към web3“. Web3 в общи линии препраща към идеята за по-децентрализирана версия на интернет, захранвана от криптовалути, незаменими токени и други технологии. Той насърчава предоставянето на собствеността върху данните в ръцете на потребителите вместо на големите технологични платформи, които използват личната информация на хората, за да ги насочват с реклами.

„За мен големият напредък с блокчейн е, че въвежда тази идея за децентрализирано изчисление, при което качвате част от код в блокчейн и кодът се изпълнява там“, каза Рамасвами в интервю за CNBC. „Никой не е отговорен. Това е децентрализирано хранилище, което е собственост на колектив. Плюс това, те също имат полезност под формата на собствена токен валута, която е проектирана да даде стимул за системата.“

Nxyz претърсва блокови вериги и свързани приложения за търсени данни за неща като колко някой държи в своя крипто портфейл или какви NFT купува. След това предава тези данни на разработчиците в реално време с помощта на инструменти, наречени API. Понастоящем платформата поддържа мрежите Ethereum, Polygon и Binance, а Рамасвами казва, че се стреми да включи повече с течение на времето.

За разлика от Neeva и Google — „Web2“ гигантът, който Neeva иска да разруши — софтуерът за търсене в Web3 на nxyz не е насочен към потребителите. По-скоро иска да предложи чисти блокчейн данни на големи крипто фирми, подобно на начина, по който Bloomberg продава на институциите на Уолстрийт достъп до финансови данни и новини със своя бизнес с терминали. Рамасвами посочи фирмата за попечителство на крипто BitGo като ранен клиент, с който си партнира.

Разборът на данни от блокчейна е объркан процес, обясни той. На интелигентните договори – програми, които захранват крипто приложения – могат да се възлагат определени задачи. Но след като излязат в дивата природа, може да бъде трудно да се знае какви функции изпълняват на практика. Като пример, грешки в ключови интелигентни договори, известни като блокчейн мостове, отвориха индустрията за мега хакове, като мостове от производителя на Binance и Axie Infinity Sky Mavis претърпяха деветцифрени пробиви. По-добра представа за ефективността на тези инструменти може да подобри сигурността.

„Едно е да пишеш интелигентни договори, които могат да правят неща. Но трябва да имате запис какво са направили? И как да разкрия това?“ Рамасвами каза. „Всичко е от „Какво съдържа вашият портфейл?“ до „Ако сте разменили USDC токен с ethereum, каква беше размяната и кога се случи това?““

Стартирането на Nxyz идва в момент, когато крипто инвеститорите се разтреперват от големият спад на цените на токените с биткойн, най-голямата цифрова валута в света, отбеляза спад със 70% от най-високата си стойност за всички времена. Сред основните фактори, движещи сегашната така наречена „крипто зима“, са по-високите лихвени проценти от Федералния резерв и кризата на ликвидност в цялата индустрия.

Това доведе до по-трудна среда за стартиращи фирми, фокусирани върху крипто и блокчейн, които се стремят да привлекат капитал, като данните на Pitchbook показват, че инвестициите в такива фирми са спаднали с 37% до 4,4 милиарда долара през третото тримесечие от 7,6 милиарда долара през предходното тримесечие. От тези, които са повишили успешно, няколко виждат, че техните оценки остават непроменени или падат. Nxyz отказа да разкрие оценката си.

Рамасвами каза, че фирмата е имала късмет да набере финансиране, когато го е направила. „Разговорите с инвеститорите започнаха в средата на април и приключиха до средата на май, горе-долу по същото време така нареченият стейбълкойн terraUSD и неговият сестрински токен luna започнаха да се сриват.“ Запитан за влошаване на настроенията на инвеститорите към крипто, предприемачът каза, че фирмата му е „добре финансирана, за да издържи крипто зимата“, добавяйки, че има нужда само от около 20 служители. „Мисля, че ще бъде много различна траектория“ спрямо Web3 и крипто компаниите, които са изпаднали във финансови проблеми, каза той. „Искаме много да се съобразяваме с текущия климат, да строим внимателно и да се уверим, че също носим приходи на ранен етап.“

Екипът на Nxyz в момента е разделен в Маунтин Вю, Остин и Ню Йорк.

Докато цените на акциите на платформи за крипто търговия като Coinbase паднаха доста, инфраструктурата, която захранва „Web3“, остава гореща цел. Фирми като ConsenSys, MoonPay и Ramp събраха значителни суми пари тази година. „Днешните разработчици на Web3 нямат бърза, гъвкава и надеждна инфраструктура, за да поддържат своите приложения, което възпира индустрията от широко разпространение“, споделя Мат Хуанг, съосновател и управляващ партньор в Paradigm. „Nxyz има наистина превъзходен екип, който е изградил най-добрата инфраструктура за индексиране на данни за Web3, и ние от Paradigm сме развълнувани да ги подкрепим.“

Все пак Web3 беше боксова круша за някои лидери в Силиконовата долина, като съоснователя на Twitter Джак Дорси и изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. „Общото безпокойство“, което хората изпитват, когато става въпрос за Web3, е, че няма „общ термин и дефиниция“, според Джон Лий, ръководител на блокчейн във фирмата за електронна търговия Shopify.

„Всеки път, когато някой от широката общественост води разговор с някого в индустрията, те получават различно определение, получават различно обяснение“, казва Лий. „Това е объркващо за хората.“

Междувременно пространството е пълно с измами, включително прословутия „rug pull“, при което измамниците бягат от фалшив проект за токени, след като са прибрали достатъчно пари. Рамасвами признава, че „има много измами“ в Web3. Но той се надява, че по-практични случаи на употреба като видео игри, билети за концерти и парични преводи в крайна сметка ще се наложат.

Що се отнася до това дали Web3 може да пробие господството на дигитални гиганти като Google и Meta, Рамасвами каза, че „заровете са заредени срещу“ новостарци като неговия. Въпреки това служителите на големите технологични фирми все повече напускат, за да се присъединят към крипто бизнеси. Това включва най-големия син на Рамасвами, който според баща му наскоро се е присъединил към компания Web3.

Помолен да погледне бившия си работодател, Рамасвами каза, че смята, че компанията е станала жертва на собствения си успех. „Мисля, че Google е невероятно успешна компания“, каза той. „Но неговият начин на мислене за растеж, съчетан с монополна позиция, води до лош резултат.“

„Да приемем, че има само един производител на паста за зъби за цялото Обединено кралство. Те биха казали, да, £1 не е достатъчно. Ще го увеличим до £1,20“, добави той. „Гугъл е нещо подобно, къде отива, „Всички ни използват за търсене, можете да продължите да вдигате цената и всичко е наред.“ Не мисля, че хората са зли“ — препратка към „Don’t be evil”, корпоративен кодекс за поведение на Google — „Мисля, че това е система, която изисква растеж на всяка цена.”

Google не беше веднага достъпен за коментар до момента на публикуването. По-рано компанията каза на The Telegraph, че нейните реклами „помагат на бизнеса от всякакъв размер да расте и да се свързва с нови клиенти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *