Европейските борси започнаха годината с оптимизъм

Европейските борси започнаха годината с оптимизъм, след като производствени данни за еврозоната предположиха, че най-лошото е отминало след година, белязана от опасения за рецесия, докато централните банки повишаваха основните лихви в цял свят, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се вдигна с 1,0%, подкрепен от акциите на компании за потребителски стоки. Секторът на компаниите за автомобили и части отчете ръст от 3,2%, а луксозни имена като LVMH и Kering добавиха по около 2% към цената на акциите си.

„Предвид доходността по 10-годишните облигации, която е над 2,50%, спокойната търговия в края на годината и вероятният спад на основната инфлация засилват надеждата за положителен старт на годината“, написаха анализатори на Commerzbank Research в бележка, имайки предвид данните за цените в еврозоната, които трябва да излязат по-късно тази седмица.

Ранен индикатор за движението бяха данни, които показаха, че спадът в производствената активност в еврозоната вероятно е отминал, докато веригите на доставки започват да се възстановяват, а инфлационният натиск да отслабва. Всичко това води до възстановяване на оптимизма сред заводските мениджъри.

Stoxx 600 завърши 2022 г. с остри загуби в резултат на агресивното затягане на паричната политика от централните банки, за да се овладеят растящите цени, икономическото забавяне, конфликта в Украйна и засилващите се опасения заради случаите на Covid в Китай.

Чувствителните към движенията на основните лихви технологични акции, които бяха сред най-зле представилите се миналата година, отчетоха ръст от 1,6% в понеделник въпреки по-ястребовите сигнали от Европейската централна банка.

Доходността по облигациите в най-голямата икономика в Европа – Германия, намаля спрямо най-високите си нива от над десетилетие, докато инвеститорите се готвят за данните за инфлацията тази седмица.

Германският финансов министър очаква инфлацията в страната да се забави до 7% тази година и да продължи пътя си надолу през 2024 г. и след това, но и високите цени на енергията да се превърнат в новото нормално.

Германският бенчмарк DAX се повиши с 1,1%, а френският CAC – с 1,87%. Италианският индекс FTSE MIB отчете ръст от 1,90%, а испанският IBEX 35 остана почти без промяна.

Енергийният сектор добави 1,8% към стойността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *