IT секторът в Русия е подложен на нови опасности заради планирано законодателство

Удареният IT сектор в Русия рискува да изгуби още служители през новата година заради планирано законодателство, свързано с дистанционната работа, докато властите се опитват да привлекат обратно част от десетките хиляди, заминали в чужбина, пише Ройтерс.

С работни места, които могат сравнително лесно да се работят от други държави, IT служителите бяха значителен брой сред множеството руснаци, които си тръгнаха, когато Москва нахлу в Украйна на 24 февруари и след мобилизацията на стотиците хиляди през септември.

Според оценки на правителството над 100 хил. IT специалисти в момента работят за руски компании в чужбина.

Сега обаче се обсъжда законодателство за началото на годината, което може да забрани дистанционната работа за някои професии.

Депутати, страхуващи се, че още руски IT специалисти може да започнат работа в страни от НАТО и по невнимание да споделят чувствителна информация за сигурността, предлагат да се забрани на някои IT експерти да напускат Русия.

Министерството на цифровите технологии обаче каза през декември, че пълната забрана може да направи руските ИТ фирми по-малко ефективни и следователно по-малко конкурентоспособни: „В крайна сметка този, който успее да привлече най-талантливия персонал, включително от чужбина, ще спечели“.

Преговори с терористи

Макар че много разочаровани млади руснаци отидоха в страни като Латвия, Грузия или Армения, където руският език е широко разпространен, някои направиха по-голяма крачка – към Аржентина.

36-годишният IT специалист Роман Тулнов казва, че не планира да се върне в Русия при никакви обстоятелства.

„Исках да напусна от известно време. На 24 февруари всичко стана ясно. Разбрах, че няма повече живот в Русия“, казва той, като посочва най-вече мобилизацията, че сега може да работи на разстояние шест часови зони, запазвайки работата си.

„Преди мобилизацията никой не мислеше да даде зелена светлина на хората да се преместят кой знае къде“, допълва той.

Вячеслав Володин, влиятелният председател на долната камара на руския парламент – Държавната дума, иска по-високи данъци за работниците, които са се преместили в чужбина.

26-годишният продуктов дизайнер Юлия изчислява, че една четвърт от нейния екип биха предпочели да напуснат, отколкото да се върнат в Русия по принуда.

„Такъв безалтернативен избор е малко като преговори с терористи: „Върнете се или ще направим работата ви невъзможна, както и за вашата компания и служители“, каза тя.

Някои руснаци, работещи в чужбина, може напълно да отложат и плащането на данъци. Данъкът върху личните доходи от 13% се удържа автоматично от местните служители, но тези, които работят за базирани в Русия компании от чужбина, са оставени сами да го правят.

37-годишният професионален онлайн покер играч Саша, също живеещ в Аржентина, казва, че вече е спрял да плаща руски данъци.

„Когато плащате данъци, вие подкрепяте държавата и нейната военна експанзия“, каза той. „Не плащам и не смятам да го правя“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *