Exxon Neftegas направи най-дълбокия нефтен сондаж в света

Компанията Exxon Neftegas сондира нефтени залежи на дълбочина 12.345 километра, като това е най-дълбокото сондиране в света, съобщиха руските медии. Досега най-дълбокото сондиране бе в Катар, през 2008 г. от компанията Transocean. За сравнение авариралият през 2010 г. петролен сондаж, пробит от платформата „Дийпуотър хърайзън“ в Мексиканския залив, бе на дълбочина 10.68 километра.
Сондажът на Exxon Neftegas е в петролното поле Одопту OP-11, като сондирането е продължило 60 дни, при използвана нова технология за бързо пробиване.
Одопту е едно от трите нефтени полета в дълбоки води край остров Сахалин, счита се че в региона има огромни залежи от нефт и газ, но голямата дълбочина и субарктичния климат оскъпяват и затрудняват добива.
Сондажът на Exxon Neftegas е на около 11 км. от острова, намиращ се във водите между Русия и Япония. Предполага се, че в района има залежи на 307 млн. тона суров петрол и 485 млрд. куб метра газ.
Основни акционери в Exxon Neftegas са американската компания Exxon Mobil и японската компания Sodeco, които държат по 30% от акциите. Останалите акции са собственост на „Роснефт“ и индийската компания ONGC, които контролират по 20 процента от капитала на дружеството.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *