iPhone навършва 15 години

Преди 15 години Apple (NASDAQ:AAPL) пуска първия iPhone. С 3.5-инчов дисплей, 3G покритие, 4 гигабайта базово съхранение, 8-часов живот на батерията и начална цена от 499 долара, iPhone бързо ще наруши индустрията на мобилните телефони. iPhone бележи точката, в която Apple се трансформира от производител на компютри (който също е имал успех с iPod) в компания за потребителска електроника. Той също така бележи началото на ера на масивен растеж за AAPL акциите, коментира Луис Навелие от InvestorPlace, експерт и инвеститор на растежа.

 

Снимка: iStock

Пазарната капитализация на компанията през 2006 г. – годината преди пускането на iPhoneа в продажба – е около 73 милиарда долара. Днес, въпреки че AAPL акциите са се понижили с 22% от началото на годината, пазарната капитализация на компанията е близо 2.3 трилиона долара, информира  infostock.bg.

Петнадесет години след пускането си, iPhone все още задвижва масивния бизнес за Apple. Със спад на AAPL акциите и iPhone 14, който трябва да бъде пуснат през септември, сега е добър момент за закупуване на акции на Apple. Още по-добре, като се има предвид, че компанията има това, което може да бъде следващият ѝ продукт, променящ играта, който чака своя час.

iPhone продължава да е двигател на приходите

Дните на огромен ръст в продажбите на iPhone приключиха. Пазарът е узрял, така че за разлика от преди 15 години, потребителите не бързат да преминат от мобилни телефони към смартфони като iPhone. Въпреки това, iPhone все още е голям бизнес за Apple. През последното тримесечие компанията е продала над 50 милиарда долара от тях. Потребителите все още ъпгрейдват телефоните си (въпреки че цикълът на замяна е станал по-дълъг), а 5G кара много потребители да купуват нови iPhone.

През септември компанията ще пусне серията iPhone 14. Очаква се компанията да произведе 220 милиона бройки тази година.

Инвеститорите трябва да следят не само директните приходи, които компанията получава от продажбите на iPhone. Това са допълнителните пари, които влизат в хазната на компанията благодарение на iPhone. През 2021 г. Тим Кук заяви, че има над 1 милиард iPhone в активна употреба. Тези собственици на iPhone са огромна част от продажбите на приложения, абонаментите за Apple Music и други услуги, които донесоха близо 20 милиарда долара през последното тримесечие. Независимо от броя на продадените iPhone, приходите на отдела за услуги продължават да текат. Това е голям плюс за аргумента за собствеността върху APPL акциите.

Apple е на път да пусне нов, променящ играта продукт

Друга причина да закупите AAPL акции сега е продуктовата гама. 2022 г. се очаква да бъде огромна година за нови издания на Apple. Това вече започна с ключови анонси като изцяло новия M2 MacBook Air. Анонсите ще продължат с iPhone 14 през септември. Ще има още, включително нова версия на Apple Watch и очаквания за всичко – от нови AirPods до нов Mac Pro.

Но следващата голяма бомба, която ще падне, изглежда като за началото на следващата година. Точно тогава се очаква Apple да пусне дългоочакваните си слушалки за обогатена реалност (AR). Компанията вече е представила версия на своя съвет на директорите. AR слушалките ще бъдат кулминацията на стратегията на Apple за изграждане на добавена реалност, която започна през 2017 г. с пускането на софтуер за разработка ARKit .

AR слушалките на Apple могат да бъдат следващият iPod или iPhone, задължително устройство, което разстройва утвърдените играчи на пазара. С метавселената, която се очаква да бъде пазар за няколко трилиона долара, AR слушалките на Apple биха могли потенциално да доведат до растеж на AAPL акциите до нови нива.

iPhone 13 и iPhone 13 mini — технически характеристики — Apple (BG)

Трябва ли да купувате AAPL акции?

Apple далеч не е имунизирана от макроикономическите сили, с които се сблъскаха с акциите на технологичните компании през 2022 г. Ако купите акции на Apple сега, няма гаранция, че няма да видите продължаваща волатилност.

Въпреки това, ако сте в него в дългосрочен план, AAPL акциите печелят рейтинг „B“ в Portfolio Grader на Навелие. Продължаващото търсене на iPhone и допълнителните приходи, които собствениците на iPhone генерират, ще продължат да осигуряват солидна основа за стойността на компанията. Със следващото голямо нещо потенциално зад ъгъла, това само допринася за растежа на инвеститорите да купуват AAPL акции сега.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *