Moody’s повиши кредитния рейтинг на Русия

Руското министерство на финансите обеща да предприеме допълнителни действия за привличане на свеж капитал, след като Moody’s Investors Service се присъедини към две други компании, които повишиха кредитния рейтинг на страната до инвестиционен клас, пише Bloomberg.Moody’s повиши кредитния рейтинг на Русия.

Резултат с изображение за русия минфин

Moody’s повиши рейтинга до Baa3 от Ba1, което поставя страната наравно с Италия, Южна Африка и Унгария. S&P Global Ratings повиши рейтинга миналата година, с което го изравни с този от Fitch Ratings.

През 2015 г. рейтингът беше понижен до „junk“ от Moody’s, след като спадът на цената на суровия петрол и чуждестранните санкции доведоха икономиката до най-дългата ѝ рецесия през този век. Оттогава цените на петрола се възстановиха, а страната се върна към крехък растеж, въпреки че рестрикциите не бяха вдигнати, а САЩ дори заплашват да въведат още.Moody’s повиши кредитния рейтинг на Русия, информира  investor.bg.

“Фактът, че трите агенции са определили инвестиционен рейтинг за Русия, ще бъде допълнителен положителен аргумент за инвеститорите, които обмислят възможността за капиталови инвестиции в нашата страна”, коментира финансовият министър Антон Силуанов. “Руското правителство, от своя страна, ще създаде нови условия за бъдещо подобряване на рейтинга”.Moody’s повиши кредитния рейтинг на Русия.

Миналата година правителството на президента Владимир Путин прие закон за увеличаване на възрастта за пенсиониране за първи път в постсъветската история на Русия, а също така и за увеличаване на ДДС, който влезе в сила от 1 януари. Мерките ще допълнят усилията на Русия да изгради резерви и за диверсификация на валутните резерви, като буфер срещу потенциалните нови щатски санкции.

Новите мерки на администрацията на Тръмп могат бъдат приети “без щети за кредитния профил на страната”, пише Moody’s.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *