Shell се хвана за главата от кражбата на петрол в Нигерия

Речта на изпълнителния вицепрезидент на англо-холандската компания Иън Крейг по време на петролна и газова конференция в нигерийската столица Абуджа е поредно оплакване от голяма световна петролна компания в страната, където петролът продължава да е индустрия №1.
Крейг посочи, че дневно „петролните крадци“ крадат по около 150 000 барела петрол в делтата на река Нигер, въпреки амнистията за паравоенните формирования в региона. „Военизираните групи, които осакатяваха производството от 2005 до 2009 понамаляха като проблем, но потресаващите размери на кражби остават“
Нигерия, която е член на ОПЕК, в момента добива по около 2,4 милиона тона петрол дневно, което я прави най-големият африкански производител. Производството падна драстично по време на нападенията на паравоенните групи, при които за цел бяха взимани именно петролопроводите, а чуждестранни работници по тях бяха отвличани. Програма на правителството от 2009 година за амнистия доведе до това много от тези военизирани групи да свалят оръжие и насилието до голяма степен спря.
Вместо атаките, обаче, дойдоха кражби от петролопроводите в драстични размери, казва Крейг. Кражбите, известни сред местните с жаргона „бункероване“, се изразяват в употреба на ножовки и бормашини, с които се режат тръбите, прикачват се собствени кранчета и се краде петролът. По-късно този петрол се продава на черния пазар или се преработва в импровизирани рафинерии в делтата на Нигер – лабиринт от поточета и блата, с размерите на Португалия.
На един от тръбопроводите наскоро Shell е открила над 50 бункирания и свързано с нея незаконно рафиниране от индустриален калибър, с огромни негативни последици за околната среда.
„Най-голямото предизвикателство е бизнесът с организираната кражба на петрол и корупцията, които процъфтяват“ – казва Крейг.
Тези практики вероятно продължават, защото правителството и лидерите на паравоенните групи се облагодетелстват от кражбите, посочват от компанията. Изтекла щатска дипломатическа грама от миналата година цитираше нигерийски висш държавен чиновник да казва, че политици, пенсионирани адмирали и генерали и елитът на страната имат активно участие във въпросната незаконна дейност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *