Standard Chartered отговори на удара и отрече обвиненията

Компанията „силно отрича“ предявените обвинения и начина, по който те са били представени. Институцията признава, че от известно време извършва проверка на своята съвместимост с щатските органи и че се е свързала съвсем доброволно, без натиск, с всички щатски агенции. 99,9% от транзакциите, извършвани с Иран, по думите на Standard Chartered са изрядно съвместими със законовите изисквания на американците, пише вестник Daily Telegraph.
Английската банка е предала няколко хиляди страници документация, както и забележки, придружени от анализ от близо 150 милиона разплащателни книжа с информация за транзакциите, уточнява агенция „Ройтерс“.
Някои британски политици обвиниха Департамента за финансови услуги на Ню Йорк в пряк опит за дестабилизация на Лондон като значим финансов център. Кметът на английската столица Борис Джонсън изтъкна, че желанието да „изкорениш злоупотребите“ не трябва да прераства в протекционизъм и „атака, базирана на личния интерес“.
Федералният резерв и Трезора на САЩ също реагираха остро на обвиненията на департамента, отчасти защото не са били предупредени за този атакуващ ход. Нещо повече – тежките думи на Бенджамин Лоуски от регулаторния орган изострят отношенията между Трезора и Централната банка на Англия и усложняват постигането на консенсус между тях относно обвиненията.
Същевременно акциите на Standard Chartered успяха да се стабилизират малко и се покачиха със 7% рано сутринта в Лондон и с 2% в Хонг Конг. След публикуването на обвиненията на регулатора дяловете на банката се обезцениха с 16%, като в един момент спадът им стигна до цели 25%. Това удари силно по пазарната капитализация на компанията, снижавайки я с цели 17 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *