АББ откри петия си завод в България

АББ откри откри петия си завод в България. Новата производствена база е построена върху площ от 7 400 кв. м., ще създаде още 420 работни места в областта на производството на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане, съобщават от ГерманоБългарска индустриалнотърговска камара (ГБИТК).АББ откри петия си завод в България.АББ откри петия си завод в България

Инвестицията във втория завод в Петрич е 7 млн. лева. Снимка: Министерски съвет

Строителството на петата производствена база на компанията у нас и втора в Петрич завърши за по-малко от година. Съоръженията включват производствено хале с площ от 3 500 кв.м., административна част от 1 500 кв.м. и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите.

Новият завод е инвестиция на зелено в размер на 7 млн. лева и е изграден до първата производствена база на АББ в Петрич. Производството предлага модерни работни места за заваряване, предварителен монтаж, окончателен монтаж и изпитване на модулна апаратура за монтаж на DIN-шина, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции.

„Пети завод на АББ в България с 420 нови работни места, 130 от които са наети само през последния месец. Продължавайте да строите и шести и мисля, че това е начинът, по който ще се справим с рецесията – с нови заводи и квалифицирана работна ръка“, каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването.

„През последните 25 години АББ е инвестирала над 230 млн. лева в България и този завод е поредното доказателство за последователния ход на развитие на нашата компания в страната“, заяви Десислава Михтарска, управител на новия завод в Петрич, информира investor.bg.

„Новото производство е важна стъпка към бъдещето на АББ и създава мост между класическите продукти ниско напрежение, и нарастващия брой дигитални решения, които АББ доставя на своите клиенти по цял свят. Освен всичко това си партнираме с училища и университети с цел да подкрепяме образованието около нашите заводи.“

Първата производствена база на АББ в Петрич е построена през 1996 година върху обща площ от 5 000 кв.м. Петричкият клон на компанията произвежда продукти за управление ниско напрежение и монтиране върху DIN шина. Клиенти на завода са компании на АББ от Германия, Италия и Швейцария.

„Прекрасно е да видим, че бизнес направлението за електроснабдяване и електрообзавеждане разширява своите производствени мощности, за да предоставя по-безопасни, по-устойчиви и по-интелигентни продукти, които ще носят стойност за нашите клиенти по цял свят“, каза Оливър Илтисбергер, глобален директор за бизнес направление „Интелигентни сгради“ на АББ.

Освен двете си производствени бази в Петрич, АББ разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в Раковски, както и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево. Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията разполага с над 2 800 служители в страната.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *