Акциите на Uber и дебюта им на Wall Street

Компанията за споделено пътуване Uber разочарова с дебют си на Wall Street, след като при закриването на сесията акциите й поевтиняха с 8 на сто спрямо началната цена при първичното публично
предлагане (IPO), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Резултат с изображение за Акциите на Uber

Очакваше се излизането на Нюйоркската фондова борса на платформата за превоза на пътници да бъде най-голямото IPO на американска компания през последните години. Само че през първия ден на търговия котировките на Uber спаднаха от 45 долара начална цена до 41,57 долара.

Експерти очакваха, че цената на книжата на Uber ще се движи между 44 и 50 долара за брой.

Вестник Wall Street Journal подчерта, че компанията, която пусна на борсата 180 милиона акции, е успяла да привлече 8,1 милиарда долара. Общата й капитализация обаче е нараснала само до 76,5 милиарда долара, а това е съвсем малко над 76-те милиарда долара, на които компанията бе оценена през август миналата година от частни инвеститори. Плановете на ръководството на компанията бе да се постигне капитализация от 82,4 милиарда долара, информира investor.bg.

Wall Street Journal подчертава, че от 2000 година само 18 компании, чиято капитализация е превишавала 1 милиард долара, са губили от стойността на акциите си през първия ден на излизане на американски борси. В повечето случаи акциите са поскъпвали средно с 21 на сто.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи заяви пред в. Financial Times следното: „Един ден няма да измери нашия успех или неуспех“. Той обясни понижението на цената на акциите с неблагоприятния момент на дебюта. Вчера акциите на Wall Street първоначално поевтиняха заради неизвестността около китайско-американските търговски преговори, но в края на сесията отчетоха повишение на котировките си, отбеляза още БТА.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *