Амбиция, оптимизъм и необходимост движат жилищните цени на Острова през май

Комбинация от „амбиция, оптимизъм и необходимост“ сред продавачите доведе до изненадващ ръст от 2,4% в офертните цени на жилищата във Великобритания през май, сочи информация на компанията Rightmove, цитирана от Independent.
Данни на компанията сочат, че офертните цени са се покачили средно до 227 441 паунда през май от 222 077 през април, което е най-голямото повишение за месец май за последните шест години.
Въпреки това този ръст, след който цените „предлага“ все още са с 6,2% по-ниски в сравнение с миналата година, отразява и оскъдното предлагане на жилища на британския пазар, пише изданието.
„Продавачите може да обявяват такива цени, защото се страхуват, че тяхната собственост се стопява до рискови нива, при които не могат да намерят изгодна ипотечна сделка за новите си покупки поради по-строгите изисквания на кредиторите за съотношението между стойността на заема и тази на имота”, обясняват от компанията.
Банките и строителите сега изискват средно 25% първоначална вноска от заемополучателите в сравнение с около 11% по това време миналата година.
„Собствениците на жилища с ниска стойност или не излизат на пазара, или трябва да обявяват прекалено високи цени”, казва Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove. „Мащабът на проблема потенциално е много по-голям в сравнение със спада през 90-те години, когато активността по преипотекиране на жилищата едва започваше.“
От компанията казват, че потенциалните купувачи, които нямат какво да продадат, са станали все по-активни, което се прибавя към дисбаланса в търсенето и предлагането.
Икономистите посочват относителната оскъдност на сегашния пазар. Предвид факта, че броят на сделките се е понижил с до две трети в сравнение с предишни години, да се открие на „точната“ цена е еднакво трудно за купувачи и продавачи в условията на неликвиден пазар, пише изданието.
Ръстовете в индекса на Rightmove, който измерва офертните цени, а не тези, на които всъщност се сключват сделките, наистина потвърждава известен оптимизъм на пазара на имоти. Проучване на Кралския институт на лицензираните оценители показва, че интересът от страна на купувачите се е покачил от исторически ниските си нива от предишни месеци.
От Банката на Англия и Съвета на ипотечните кредитори също отчитат ръст в броя на одобрените ипотеки, които обаче все още са прекалено малко в сравнение с минали периоди и не биха предотвратили още по-голям спад в цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *