Анализатори вещаят верига от нови банкови фалити в САЩ

Още един известен финансов анализатор в САЩ даде прогноза за многобройни банкови фалити в страната през тази година. Анализаторът на банковата система Ричард Боув от Rochdale Securities заяви, че от 150 до 200 банки в САЩ няма да оцелеят до края на сегашната банкова криза.
Според него плащанията, които всяка финансова институция дължи на Федералната корпорация по депозитно застраховане, може да нараснат до такава степен, че да намалят с 25 на сто тяхната печалба преди данъчно облагане през 2010 година, предаде CNBC.
Друг известен финансов анализатор – Мередит Уитни, която предвиди, че инвестиционната банка Citigroup ще намали своя дивидент през 2008 година, заяви, че броят на банковите фалити в САЩ ще се учетвори през тази година и щее надмине повече оттриста до края натази година.
Нарастването на банковите фалити може да принуди Федералната корпорация по депозитно застраховане, която гарантира влоговете в банките, да се обръща все по-често към банки извън САЩ и частни фондове за дялово инвестиране, за да гарантира стабилността на банковата система.
Според Ричард Боув най-голямата трудност в момента е намирането на достатъчно здрави банки, които да купуват активите на фалиралите банки. През тази седмица Федералната корпорация по депозитно застраховане ще гласува нови правила, които да улеснят инвестициите на частни фондове в закъсали банки.
Според критиците предварително предложените от финансовия регулатор правила са били прекалено сурови и по-скоро биха разколебали заинтересованите компании от извършването на инвестиции във фалирали банки, чийтоброй достигна до 81 от началото на тази година.
Три от най-големите големи банкови фалита през тази годинаструваха на фонда за застраховане на депозитите около 10,7 млрд. долара, а той е разполагал с 13 млрд. долара в края на месецмарт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *