Аржентина превръща Антарктида в туристическа дестинация

Аржентина ще предлага от 2018 г. граждански полети до Антарктида, превръщайки някогашната цел на безстрашни изследователи в туристическа дестинация.

За тази цел ще се активира военната база на остров Марамбио (Сеймур), създадена през 1969 г. и достъпна по-рано само за ВВС на Аржентина.
Островът, на който е аржентинската антарктическа станция „Марамбио“ е точно под върха на издължения полуостров, който е най-северната част на ледения континент.
Станцията ще стане дестинация за първите редовни граждански полети до Антарктида, поясняват аржентинските власти.
Държавната компания ЛАДЕ (LADE) ще извършва полетите до базата, която е на около 3330 км от столицата Буенос Айрес. За безопасно пристигане на самолетите, пистата ще бъде оборудвана със специални радарни съоръжения.
Близо 10 процента от легловата база в Марамбио ще бъде на разположение на туристите. В момента там има място за 150 души. Други аржентински бази в Антарктида също са готови да посрещат гости, при условие, че те няма да пречат на дейността на учените. Поставя се условието туристите да спазват мерките за защита на околната среда и установените правила.
Самолетите ще летят един или два пъти седмично от Ушуая – най-големия град в архипелага Огнена земя, и ще достигат Марамбио за час и половина. До Антарктида туристите ще могат да правят еднодневни екскурзии или да остават за четири до седем дни.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *