Асад: С руска помощ армията напредва по всички фронтове

Сирийският президент Башар Асад заяви, че с руска помощ сирийската армия постига напредък по всички фронтове и обвини Турция в подкрепа на „Ислямска държава“.Башар Асад заяви, че неговата армия постига напредък почти по всички фронтове от началото на руската военна интервенция в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Терористите завладяха много райони в Сирия, но неотдавна с участието на руските военновъздушни сили, ситуацията се подобри много и мога да кажа, че армията постига напредък на почти всички фронтове, каза Асад в интервю за хонкогската телевизия Феникс Ти Ви.

Още в първите дни от руската интервенция в Сирия, започнала на 30 септември, терористичните групи отстъпиха и хиляди терористи започнаха да бягат към Турция и към някои европейски страни, каза Асад.

В отговор на въпроса дали Русия е изпратила сухопътни сили в Сирия, Асад каза, че руснаците са разчитали на сирийските сухопътни сили в борбата срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава“.

Руснаците координират действия си с нас, посочи Асад. Той подчерта, че в това се състои голяма разлика между Русия и многонационалната коалиция, оглавявана от САЩ, която нанася удари срещу ИД в Ирак и Сирия.

Международната общност, единна в борбата срещу ИД, не може да постигне съгласие за уреждането на сирийския конфликт. Русия иска да асоциира режима на Башар Асад към всяко решение на тази криза, а Западът настоява за оттеглянето на сирийския президент, отбелязва Франс прес.

В интервюто Асад каза, чеТурция, Саудитска Арабия и Катар имат причастност към финансирането на ИД, предаде ТАСС.

Всичко идва от Турция – и парите, и оттам се осъществява продажбата на контрабанден нефт, каза Асад. Средства за финансиране на ИД постъпват и през Катар и Саудитска Арабия, и непосредствено от самото турско правителство, заяви президентът.

На въпрос дали предвижда да се кандидатира на евентуални президентски избори, които ще бъдат предвидени в рамките на политическо уреждане на кризата в Сирия, Асад отвръща, че е прекалено рано да каже дали ще бъде или не кандидат, но припомня, че има право на това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *