АФП: ЕК може да спре София към Шенген и еврозоната

EК може да изрази в сряда резерви към присъединяването на България към Шенгенското пространство и еврозоната заради ендемичната корупция в страната, информира АФП, позовавайки се на дипломатически източници.
Проектодокладът на ЕК, който още може да бъде променен до приемането му в сряда, набляга на „многобройните слабости“ на българската съдебна система, „липсата на желание“ и „липсата на капацитет“ на властите за борба срещу корупцията.
Тази ситуация „може да има последици“ за влизането на страната в Шенгенското пространство за свободно движение, което сега обхваща 24 страни (22 от 27-те от ЕС плюс Исландия и Норвегия), гласи проектодокладът, цитиран от източниците.
Тази корупция е спънка също и за възможността на България да приеме навреме единната европейска валута.
Това е последен шанс за България, коментира един от източниците, отбелязвайки, че страните членки на ЕС, твърде склонни през последните месеци да защитават своята съседка, сега изпитват много по-малко „снизходителност“ към София.
Еврокомисията, която през последните месеци вече замрази стотици милиони евро от предприсъединителните фондове на България, може да наложи и финансови санкции на София.
За сметка на това Румъния, която също е под стриктно наблюдение на Брюксел от приемането й през януари 2007 г., ще избегне санкциите, продължава Франс прес.
„Комисията прави разлика между двете страни, но не бива да се мисли въпреки това, че всичко върви добре в Румъния. В Румъния няма напредък, тя тъпче на място, но България върви назад“, отбелязва дипломатически източник, цитиран от агенцията.
ЕК планира да блокира почти един милиард долара фондове за България като наказание за неуспеха й да се пребори с корупцията и организираната престъпност, пише кореспондентът по европейските въпроси на Би Би Си в Брюксел Оана Лунжеску, позовавайки се на проектодоклада, който предупреждава, че многомилионни бъдещи помощи може да бъдат загубени, ако властите не действат решително и нещата не се подобрят до ноември.
България и съседката й Румъния са подложени на специален мониторинг, понеже не отговаряха напълно на стандартите на ЕС.
Деветстраничният доклад, който трябва да бъде публикуван идната седмица, вероятно е най-суровият, писан от ЕК за страна членка, продължава кореспондентката на Би Би Си.
В отделен доклад Румъния също ще бъде подложена на силна критика, особено заради забавянето от парламента на разследванията на корупция, засягащи бивш премиер и други висши чиновници, но Комисията няма да стигне до налагане на санкции.
Въпреки това и двете страни ще продължат да бъдат наблюдавани много внимателно и според европейски представители мерките, планирани срещу България, трябва да послужат като предупреждение за другите страни – и в ЕС, и онези, които се надяват да бъдат приети.

netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *