Биопроизводители искат оставки, чиновници ги унижават

Биопроизводителите отново искат оставката на министър Румен Порожанов. Това стана на протестно шествие до Министерство на земеделието.

Наредбата за биопроизводителите въвежда много рестриктивни изисквания към производителите, каза в „Преди всички“ Пламен Медаров, биопроизводител. Според него министерството говори едно пред медиите, а друго на среща с тях. Наредбата удря малките производители, смята Медаров.

„Работа на Министерство на земеделието е да следи биохраните и да внушава доверие на потребителите. Проблемът е в контрола, а не някакви наредби. Производителите си тръгват от България поради множество изисквания, последно една австрийска компания бе отказана да работи у нас.“

Заставаме зад казаното от Пламен Медаров, посочи Петър Петров, председател на Сдружението на младите фермери. Малките и средни фирми трябва да бъдат подпомогнати, каквито декларации направиха от министерството. Единственото искане, което не подкрепяме, е оставката на министър Порожанов, каза той, но не се аргументира с никакви факти за това свое мнение.

Странно е и това, че въпреки протестите си, биопроизводителите избягват да коментират и скандалните оценки на сегашния миниистър като бивш шеф на държавния фонд „Земеделие“, когато се прочу с раздаването на милиони субсидии на обръчи от фирми, близки до управляващите. И след отстраняването му дойде и „заслужената“ награда – министър в следващото правителство на същата партия, която сега управлява с коалиционните си партньори. По една от най-болните теми в последните дни лъсва отново участието на Румен Порожанов – става дума за повече от 300 къщи за гости из цялата страна, които са построени с евросредства с цел развитието на регионалната икономика, в частност – туризма, а всъщност се ползват като семейни имения на хора от властта. Последният скандал с такава къща за гости, снабдявана с минерална вода от източници на няколко километра от нея, бе около името на заместник-министъра на икономиката  Александър Манолев, който чрез подставени лица твърде чевръсто само за няколко дни чрез дарения, покупко-продажба и смяна на собствеността замита следите си. И след това само той и семейството му са редовни посетители на тази „къща за гости“. Същият преди време пък беше готвен на мястото на на друг,  вече бивш министър на транспорта – Ивайло Московски, но тогава пак котка му мина път пореди серия публикации във вестник „Капитал“ и други централни издания, където името му се забъркваше в поредни схеми и далавери с приближени лица и фирми.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *