Богатите бягат от данък-убиец във Франция?

Това призна самият той по повод тиражираната от белгийският вестник Libre Belgique информация, че е подал заявление за получаване на белгийски паспорт.Противно на тълкуванията, господин Арно е бил и си остава френски гражданин и ще плаща данъците си във Франция , се казва в официално съобщение на милиардера. Медиите вече раздухаха възможността богатите хора на страната да потърсят друго гражданство, за да избягнат данъка от 75% върху доходи над 1 милион евро, обещан от президента Франсоа Оланд.
Арно обясни още, че иска белгийски паспорт, за да разшири своите инвестиции в Белгия. Той живее постоянно в Париж, но има и голяма къща в Брюксел. Forbes оценява състоянието му на 41 милиарда евро.
63-годишният собственик на компанията за луксозни стоки LVMH е внесъл искането си в белгийския парламент. Според председателя на комисията по натурализация Жорж Далман заявката на милиардера ще бъде разгледана по общия ред както всички останали. В момента за белгийско гражданство кандидатстват 47 000 души.
Арно е собственик на Christian Dior, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi, Thomas Pink, и Donna Karan. Нито един милиардер не контролира толкова много известни марки. Най-богатият французин е и президент на Moët Hennessy Louis Vuitton.
Милиардерът обаче е против новият данък, който френското правителство се готви да въведе официално и вече заяви, че приемането му ще доведе до множество “странични ефекти”. Вероятно един от тези ефекти ще е и напускането на Франция и прехвърлянето на регистрацията на големи компании в страни, известни като “данъчен рай”.

Финанси

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *