Богатството на 26 милиардери е равно на парите на половината бедняци по света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП.
Оксфам призовава държавите да облагат най-богатите хора.
„Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света“, посочва г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл, цитирана в комюникето.
Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт.
Според неправителствената организация, чиято методология се основава на данните, публикувани от американското сп. „Форбс“ и банката Креди Сюис (Credit Suisse), но се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.
Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на Амазон (Amazon), е натрупал богатство през 2018 година на стойност 112 милиарда долара, според Оксфам. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация.
Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява Оксфам.
Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация. Тя констатира, че най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия.
„Ако тенденцията бе обратна, повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги“, подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени.
Експертите на Оксфам твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството.
Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания, „10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите“, твърди неправителствената организация.
Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни.
Във Франция движението на „жълтите жилетки“ активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70 процента за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, припомня АФП.

Само за сравнение ще припомним първите в топ 10 по богатство през 2017 година според данни са 7-те най-богати хора в света към април 2017г. показват данни на известното списание „Forbes“.

Лари Елисън – 52.2 млрд. долара: Технически директор и съосновател на софтуерната компания Oracle. Днес е на 72 години и печели още.

Карлос Слим Елу – 54.5 млрд. долара: Мексиканският магнат обединява различни фирми под шапката на холдинга Grupo Carso. Той е на  77 години.

Марк Зъкърбърг – 56 млрд. долара: Технически директор и съосновател на Facebook. Зъкърбърг е само на 33 години с тенденция, а предвид развитието на неговата социална мрежа най-вероятно ще забогатява още много

Аманисио Ортега – 71.3 млрд. долара: Основател и председател на компанията Inditex с модни брандове като Zara, Pull&Bear и Bershka.

Джеф Безос – 72.8 мрд. долара: Човекът който създаде компанията Amazon, а понастоящем инвестира и в аерокосмически технологии.

Уорън Бъфет – 75.6 млрд. долара: Един от най-успешните инвеститори в света. Изпълнителен директор на  Berkshire-Hathaway.

Бил Гейтс – 86 млрд. долара: Съоснователят на Майкрософт отдавна се отдаде на благотворителност и използва печалбите от компанията си за дейности в полза на хората.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *