Бъдещето е в иновациите чрез дизайн

Може и да живеем в цифров свят, но в по-голямата си част сме само потребители. И колко от нас се замислят, че всички тези удобства около нас всъщност са дизайн, който успешно използва иновациите и последните постижения на технологиите. „Много хора смятат, че дизайнът е само декорация, но ужасно грешат. Бизнесът трябва да осъзнае неотложната необходимост от иновации чрез дизайн и така може да се снабди с конкурентоспособни нови продукти и услуги“, казва Нат Хънтър, дизайн директор в Royal Society of Arts и част от създадения тамGreat Recovery project (проект „Великото възстановяване“), целящ да се създадат нови партньорства за решаване на настоящите икономически и екологични предизвикателства и преминаване от линейна към циклична икономика.

Все повече примери
Представете си следния случай – събуждате се, измъквате се от леглото, само натискате бутон на вашия iPhone и се замъквате сънени към кухнята, където вече ви чака прясно сварено кафе. И не от любимия партньор, а от Top Brewer – може би най-примамливият от високия клас уреди, изложени по време на Architectural Digest Home Design Show в Ню Йорк през март. Това е лате-машина от Дания, която прилича на елегантно извито кранче, което излива в чашите ви кафе и капучино с точно определено от вас количество пяна. Създадена е от Scanomat – компания, която предлага отдавана тези машини на обществени заведения, барове и хотели, но сега вече те са достъпни и за домашните кухни – разбира се, на съответна цена от 11 000 долара.

Друг популярен пример са 3D принтерите, считани за предвестници на третата индустриална революция, които през последната година започнаха да показват потенциала си като част от всекидневно използваната от масовите консуматори технология. Компанията MakerBot представи през януари нова генерация малки 3D принтери, които лесно могат да се използват у дома, а The Sugar Lab демонстрираха 3D принтери за „печатане“ на храна, които могат да превърнат всеки хранителен продукт в скулптурно произведение на изкуството, което трудно би могло да се създаде по друг начин. Но едно от най-важните постижения при този начин на производство е фактът, че няма никакви загуби на материали – няма отпадъци, а производителят е и консуматор и той е директно ангажиран в процеса.

Бъдеще без пари в брой – за такова отдавна се говори и на последното изложение CES през януари отново стана много обсъждана тема след представянето на може би най-революционната система Biyo. Тя ще ни освободи от необходимостта да плащаме с пари в брой, дебитни карти и дори смартфони. Вместо това тя прочита уникалния модел на разположение на вените под кожата на дланта ни и така ни позволява да закупим исканата стока.

От линейна към циклична икономика
Да, ние живеем заобиколени от технологии, които улесняват работата ни и живота у дома, но всички те са дело на обединените усилия на научни работници, дизайнери и производители. Нещо повече – дизайнът играе основна роля в процеса от преминаване от линейна към циклична икономика. При нея техническите и биологичните вещества биват рециклирани обратно в системата като ресурс за следващ продукт или процес. Използват се повече възобновяеми енергийни ресурси и по-малко изкопаеми, като съвсем малък процент остава ненужен след употреба. Дизайнерите могат да помогнат да се намалят разходите и щетите върху природата още в процеса на създаване на един продукт не само чрез използване на щадящи технологии, но и чрез включване на възможността продуктите да се рециклират. Ето защо все повече големи компании инвестират в собствени лаборатории за иновации. Tesco например има лаборатория за иновативни технологични решения, която работи в тясно сътрудничество с Microsoft. По време на наскоро приключилата Седмица на дизайна в Лондон дизайнерите Maтео Фогале и Летиция де Алегри представиха колекция от мебели и съдове, които изглеждат като направени от камък, но всъщност са използвани три композитни материала, произведени от рециклирани и регенерирани постиндустриални отпадъци като деним, памук и хартия, „запечатани“ в смола. Колекцията, наречена ISH, включва съдове, рафтове, малка масичка и пейка. Тъмният материал slate-ish е създаден чрез ламиниране на рециклирана черна хартия. Denimite пък е биокомпозитен материал, който е направен от рециклирани отпадъци от деним и е много лек, лесен за формоване и едновременно с това здрав. А белият материал, който прилича на мрамор, е съставен от памучни и полиестерни отпадъци от дрехи, чаршафи и други фабрични продукти. И трите материала могат да се обработват като дърво, здрави са и са много по-леки от камъка, който имитират.

В сферата на мечтите
И още един интересен продукт от London Design Festival, който директно ни отвежда към сферата на мечтите – колата на бъдещето наДоминик Уилкокс. Освен че се управлява без шофьор, тя има вид и на феерична движеща се спалня, покрита от конструкция от цветни стъкла. Stained-glass Driverless Sleeper Car of the Future беше част от изложбата, посветена на бъдещето на мобилността, организирана от Dezeen и MINI Frontiers. Дизайнерът си представя, че в бъдеще всички коли ще са контролирани от компютри, които ще елиминират опасността от сблъсъци и инциденти. Следователно вече няма да е необходимо ежедневните превозни средства да бъдат проектирани основно с мисълта за безопасност. Доминик Уилкокс е вградил цветните стъкла в дъги, изрязани с помощта на управлявана от компютър режеща машина. Колата е снабдена с удобно легло – дизайнерът си представя, че до далечната 2059 г. ние няма да губим време в пътуване, а просто ще спим удобно, докато достигнем безопасно желаната дестинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *