Българите продължават да пестят

Мрачните прогнози, влошените икономически условия, стагнирането на заплатите и ръстът на безработицата, за сега, не оказват влияние на спестяванията на българина. Продължават да нарастват депозитите на българските домакинства. Дори се спестява в евро.

Това коментира икономистът Лъчезар Богданов пред bTV.
По неговите думи почти 23 млрд. лева са депозирани в банки към края на лятото. И това са само две трети от спестяванията на българите.
Високите лихви по депозитите и ниската инфлация са основното, което насърчава българина да внесе парите си на влог. Има и друга причина – агресивно рекламираните условия на банките се схващат от спестителите като отговор на въпроса – колко ще получа, ако спестя там и колко няма да получа, ако не спестя. За много други начини за пестене информация няма.
Тотално е бягството от борсата. Сривът на капиталовите пазари показа на играчите на дребно, че това не е най-сигурното място за спестяванията. Същите тези кандидати да заделят бели пари за черни дни не са наясно какви са плюсовете и минусите да вложат свободните си пари в имот повреме на криза.
„Имотите са един от най-сигурните начини да съхраниш стойността на дохода си. Въпросът е в ликвидността – ако ти потрябват веднага парите спешно, може да няма кой да ти ги купи“, обяснява Богданов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *